Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki o smaku pizzy to niecodzienny sposób wykonania uwielbianego przez wszystkich włoskiego klasyka.
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2112
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 646
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2112
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 646
Składniki
Pokrój drobno mięso z kurczaka. Oprósz pieprzem, mielonymi paprykami i odrobiną soli. Odłóż na około pół godziny.
Rozpuść drożdże w połowie ilości wody podgrzanej do około 37°C. Dodaj cukier i 3 łyżki mąki. Przykryj naczynie bawełnianą ściereczką. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Przesiej resztę mąki przez sitko do dużej miski. Dodaj sól. Połącz produkty sypkie z rozczynem, oliwą i resztą wody. Wyrób wszystkie składniki na gładkie ciasto. Pozostaw je w misce, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około półtorej godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W międzyczasie połącz w rondelku wszystkie składniki na sos i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
Zetrzyj mozzarellę na tarce o dużych oczkach. Pokrój drobno cebulę i podsmaż na oleju. Po chwili dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane liście szpinaku. Smaż przez kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij z patelni (przełóż do miseczki) i usmaż na niej kawałeczki kurczaka.
Zagnieć ponownie wyrośnięte ciasto. Podziel na dwie części. Po kolei cienko rozwałkuj obie porcje ciasta na podsypanej mąką stolnicy. Każdy z placków przekrój na 6 trójkątów (jak upieczoną pizzę) i nałóż na nie porcję sosu pomidorowego, kurczaka, szpinaku i mozzarelli. Trójkąty zwiń w rogaliki. Możesz też np. posklejać je jak pierogi.
Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C. Piecz przez około 15 minut. Podawaj na zimno lub na gorąco.