Do góry

Przekąski Przepis na:

Rolada ze szpinaku, sera i łososia.

Rolada ze szpinaku, sera i łososia.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1515 Ocena: 20392

Dodano:

Odsłon: 17727

Bardzo smaczna rolada ze szpinaku, sera i wędzonego łososia, prosta w wykonaniu. Polecam.

Składniki

  • filet wędzonego łososia 15 dag
  • szpinak mrożony 40 dag
  • jajka 3 szt.
  • Twarożek (15 dag)
  • czosnek 3 ząbki
  • chrzan 3 łyżki
  • Sól morska
  • mąka pszenna 1 stołowa łyżka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu rozmrażamy szpinak. Podczas rozmrażania mieszamy go i starajmy się z niego odparować jak najwięcej wody. W końcowej fazie odparowywania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i jeszcze chwilę smażymy żeby smaki się połączyły i wody więcej odparowało. Usmażony szpinak studzimy. Do ostudzonego szpinaku dodajemy żółtka, mąkę i blenderem miksujemy na jak najdrobniejszą papkę. Z białek i szczyptą soli ubijamy sztywną pianę, którą dodajemy do masy szpinakowej. Całość delikatnie mieszamy żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dokładnie wymieszaną masę szpinakową wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę (20 x 30 cm), dokładnie ją rozsmarowujemy. Tak przygotowaną formę z masą szpinakową wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu placek studzimy i ostudzony wykładamy na folię spożywczą do góry spodem.Zdejmujemy papier do pieczenia i smarujemy ciasto serkiem, zostawiając na cieście margines 2-3 centymetry. Na rozprowadzonej warstwie serka nakładamy cienką warstwę chrzanu. Na warstwę chrzanu układamy plasterki wędzonego łososia. Pozostało nam jeszcze zwinąć placek w roladę. Zawijamy w rulon i końce foli skręcamy podobnie jak zawinięty jest cukierek. Zwiniętą roladę w folii spożywczej zawijamy jeszcze w folię aluminiową i tak zawiniętą roladę wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Konsumując roladę skrapiamy w miejscu łososia sokiem z cytryny.



  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 06 lutego 2017 Czy była już jedzona? Jeśli nie - to czuję się zaproszona. Wygląda super. Bardzo lubię. Zapomniałaś podać ile mąki. Pozdrawiam.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń