Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna rolada ze szpinaku, sera i wędzonego łososia, prosta w wykonaniu. Polecam.
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 109
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 716
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 31
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 383
Polecam.
Odsłon: 441
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 109
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 716
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 31
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 383
Polecam.
Odsłon: 441
Składniki
Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu rozmrażamy szpinak. Podczas rozmrażania mieszamy go i starajmy się z niego odparować jak najwięcej wody. W końcowej fazie odparowywania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i jeszcze chwilę smażymy żeby smaki się połączyły i wody więcej odparowało. Usmażony szpinak studzimy. Do ostudzonego szpinaku dodajemy żółtka, mąkę i blenderem miksujemy na jak najdrobniejszą papkę. Z białek i szczyptą soli ubijamy sztywną pianę, którą dodajemy do masy szpinakowej. Całość delikatnie mieszamy żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dokładnie wymieszaną masę szpinakową wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę (20 x 30 cm), dokładnie ją rozsmarowujemy. Tak przygotowaną formę z masą szpinakową wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu placek studzimy i ostudzony wykładamy na folię spożywczą do góry spodem.Zdejmujemy papier do pieczenia i smarujemy ciasto serkiem, zostawiając na cieście margines 2-3 centymetry. Na rozprowadzonej warstwie serka nakładamy cienką warstwę chrzanu. Na warstwę chrzanu układamy plasterki wędzonego łososia. Pozostało nam jeszcze zwinąć placek w roladę. Zawijamy w rulon i końce foli skręcamy podobnie jak zawinięty jest cukierek. Zwiniętą roladę w folii spożywczej zawijamy jeszcze w folię aluminiową i tak zawiniętą roladę wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Konsumując roladę skrapiamy w miejscu łososia sokiem z cytryny.
Smacznego.