Do góry

Przekąski Przepis na:

Rybne pulpety z karmelizowaną cebulą

Rybne pulpety z karmelizowaną cebulą

Autor:

Przepisów i artykułów: 965 Ocena: 18312

Dodano:

Odsłon: 1455

Co zrobić gdy kupimy zbyt dużo wędzonej ryby ? Może takie pulpeciki.

Składniki

  • 200 g wędzonego dorsza
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • starta skórka z 1/2 cytryny
  • łyżka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do głębokiego smażenia
  • szczypta chili
  • 2 duże czerwone cebule
  • oliwa
  • 1 łyżka brązowego cukru
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rybne pulpety z karmelizowaną cebulą

Przygotowanie

  1. Oczyszczonego ze skóry i ości dorsza rozdrobniłem, ugotowane ziemniaki przepuściłem przez praskę, wymieszałem razem ze skórką cytryny, posiekana natką , solą, szczyptą chili i pieprzem do smaku. Z masy uformowałem kulki wielkości orzecha włoskiego, panierowałem kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażyłem na złoto na oleju, osaczyłem na papierowych ręcznikach.
    Czerwone cebule pokroiłem w cienki piórka. Na patelni rozgrzałem łyżkę oliwy, wrzuciłem cebulę, mieszając od czasu do czasu podsmażyłem ją, aż całkowicie zmiękła i zaczęła brązowieć. Posypałem ją cukrem, skropiłem balsamino, zwiększyłem ogień, smażyłem ok. 10 minut, mieszając aby się nie przypaliła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń