Do góry

Przekąski Przepis na:

Ryby w zalewie na zimno

Ryby w zalewie na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 572 Ocena: 5418

Dodano:

Odsłon: 2252

Kolejny imprezowy przebój mojej mamy. Mintaj w zalewie pomidorowo-octowej z przyprawami. To jeden z moich ulubionych sposobów na rybę, gorąco polecam!

Składniki

  • Filety z mintaja - 1kg
  • Pieprz i sól
  • Jajka - 2szt
  • Mąka pszenna - do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Do zalewy:
  • Woda - 3 litry
  • Ocet - 3/4 szklanki
  • Cukier - 1 i 1/2 łyżki
  • Sól - 1 i 1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy - 6szt
  • Ziele angielskie - 8szt
  • Cebula - 3szt
  • Olej do smażenia
  • Koncentrat pomidorowy - 200ml
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ryby w zalewie na zimno

Przygotowanie

  1. Filety doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i jeszcze raz w mące. Smażymy na oleju, aż skórka się zarumieni.
    Po lekkim ostudzeniu wkładamy do pojemników. Uwaga, ryby potrzebują dużo zalewy, bo inaczej będą suche. Porcję z 1kg rozkładamy na 2 spore pojemniki (ryby nie powinny zajmować więcej niż połowę pudełka).

  2. Cebule kroimy w kostkę i smażymy na oleju do zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
    Wodę gotujemy z octem, cukrem, solą, zielem i liściem laurowym. Na końcu dodajemy koncentrat z cebulą. Mieszamy o zostawiamy do przestygnięcia.

    Ryby w pojemnikach zalewamy gotową, przestudzoną zalewą. Wstawiamy do lodówki na 3-4 dni.

  3. W tym czasie ryby wchłoną dużą część zalewy, panierka będzie miękka, lekko octowa.

    Ryby wyjmujemy delikatnie. Podajemy na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 25 października Przepyszna ryba! Jeszcze nie robilam a w tej pomidorowej zalewie wyglada bardzo apetycznie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń