Do góry

Przekąski Przepis na:

Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami

Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 462 Ocena: 2967

Dodano:

Odsłon: 7587

Sajgonki czyli tradycyjne danie kuchni orientalnej w spolszczonym wydaniu, z mięsem mielonym i chińskimi warzywami.

Składniki

  • 18 arkuszy papieru ryżowego
  • 150g mrożonej mieszanki warzyw chińskich
  • 300g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki przyprawy ostrej do grilla
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i wrzuciłam mrożone warzywa chińskie. Smażyłam je pod przykryciem, aż się rozmroziły i zrobiły miękkie. Warzywa przełożyłam na deskę do krojenia i trochę posiekałam nożem. Na patelnię nalałam kolejną łyżkę oleju i teraz podsmażyłam mięso mielone. Do podsmażonego mięsa dodałam posiekane warzywa, sos sojowy i rozgnieciony przez praskę czosnek. Wszystko wymieszałam i podsmażyłam razem przez kilka minut. Papier ryżowy przygotowałam według instrukcji na opakowaniu, to znaczy maczałam w zimnej wodzie po dwa arkusze i gdy zmiękł wykładałam go na deskę i nakładałam na środek łyżkę farszu. Brzegi papieru zawijałam do środka i zwijałam w pakieciki. Zwinięte sajgonki odkładałam na deskę. Na patelni rozgrzałam sporą ilość oleju i włożyłam przygotowane sajgonki. Smażyłam je z obu stron na złoty kolor i wykładałam na talerz. Sajgonki najlepiej podawać ze słodko - ostrym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń