Do góry

Przekąski Przepis na:

Schab w galarecie z jajecznym sosem

Schab w galarecie z jajecznym sosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 745 Ocena: 48788

Dodano:

Odsłon: 6670

Smaczna przystawka.

Składniki

  • schab surowy 1 kg
  • ogórki konserwowe 4 szt
  • owoce jałowca, liść laurowy, ziarna pieprzu
  • żelatyna
  • ocet winny 2 łyżeczki
  • sos jajeczny: jogurt naturalny 300 g, jajka na twardo 3 szt, cebula 1 szt, majonez 4 łyżki, szczypiorek, sól, pieprz
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Schab w galarecie z jajecznym sosem

Przygotowanie

  1. Schab włożyć do garnka, zalać wodą ( tak żeby przykryła mięso), dodać kilka ziaren jałowca, pieprzu i 3- 4 listki laurowe. Zagotować. Posolić i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Po ugotowaniu wyjąć mięso z garnka, przestudzić wywar, no i schab również. Zimne mięso pokroić w plastry, ułożyć w naczyniu, w którym będzie zalewane galaretą. Ogórki pokroić w plasterki, dodać dekoracyjnie do schabu. Żelatynę namoczyć (nie piszę ile żelatyny, bo zawsze daję na wyczucie, czyli "na oko" :)), następnie rozpuścić w wywarze, który trzeba jeszcze doprawić octem winny, pieprzem i solą, jeżeli jest taka potrzeba. Schab zalać wywarem, odstawić do lodówki i czekać aż galareta stężeje.
    SOS: Drobno posiekać jajka, cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać jogurt z majonezem, dodać jajka i cebulę. Sos doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać posiekany szczypiorek (wg uznania, ja dodaję pół pęczka). Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń