Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten rodzaj śledzia jest mi bardzo bliski smakowo, ale jak pokazała niedawna kolacja wigilijna również bardzo smakowały innym członkom rodziny.
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 495
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 495
Składniki
Do tej potrawy możemy użyć śledzi solonych z beczki lub śledzi już przygotowanych ze słoika. Jeśli używamy tych pierwszych, to mieszamy ocet winny biały z łyżką miodu wkładamy do tej zalewy śledzie i odstawiamy na całą noc. I dopiero po takiej nocy używamy tych śledzi, ponieważ nabierają słodkiego posmaku. Ja do tego przepisu użyłem śledzi ze słoika mam takie swoje ulubione, które już są lekko słodkawe.
Płaty śledziowe kroję na kawałki wkładam do miski i dodaję pozostałą cebulę ze słoika.
Po wyjęciu ze słoika śledzi zostaje mi zalewa i cebula, którą już zagospodarowałem. Zalewy nie wylewamy, ale do zalewy dodajemy musztardę, miód, pieprz i mieszamy.
Do pokrojonych płatów śledziowych, dodajemy żurawinę, orzeszki ziemne, pozostałą cebulę i zalewamy przygotowaną zalewą. Odstawiamy całość na noc w chłodne miejsce, by smaki się połączyły.
Przed podaniem wykładamy śledzie na głębsze naczynie bez zalewy, w której przebywały całą noc i posypujemy je żurawiną i orzeszkami z zalewy. Smacznego.