Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten rodzaj śledzia jest mi bardzo bliski smakowo, ale jak pokazała niedawna kolacja wigilijna również bardzo smakowały innym członkom rodziny.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15669
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4714
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 386
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2942
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15669
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4714
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 386
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2942
Składniki
Do tej potrawy możemy użyć śledzi solonych z beczki lub śledzi już przygotowanych ze słoika. Jeśli używamy tych pierwszych, to mieszamy ocet winny biały z łyżką miodu wkładamy do tej zalewy śledzie i odstawiamy na całą noc. I dopiero po takiej nocy używamy tych śledzi, ponieważ nabierają słodkiego posmaku. Ja do tego przepisu użyłem śledzi ze słoika mam takie swoje ulubione, które już są lekko słodkawe.
Płaty śledziowe kroję na kawałki wkładam do miski i dodaję pozostałą cebulę ze słoika.
Po wyjęciu ze słoika śledzi zostaje mi zalewa i cebula, którą już zagospodarowałem. Zalewy nie wylewamy, ale do zalewy dodajemy musztardę, miód, pieprz i mieszamy.
Do pokrojonych płatów śledziowych, dodajemy żurawinę, orzeszki ziemne, pozostałą cebulę i zalewamy przygotowaną zalewą. Odstawiamy całość na noc w chłodne miejsce, by smaki się połączyły.
Przed podaniem wykładamy śledzie na głębsze naczynie bez zalewy, w której przebywały całą noc i posypujemy je żurawiną i orzeszkami z zalewy. Smacznego.