Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zainspirowała mnie Fafiatko swoim przepisem na dzikiego śledzia,w końcu udało mi się kupić i odtworzyć mój smak z dziecińtwa,kiedy takie śledzie jadało się z ziemniakami i dodatkiem kiszonej kapusty z beczki.smak niezapomniany , pozwoliłam sobie przypomnieć i Wam podać:)
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 109
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 57
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 109
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 57
Składniki
Śledzie oczyścić,wybrać mlecz i ikrę,osobno dać do moczenia w zimnej wodzie. Ze śledzi wybrać kręgosłup,a same nie przepoławiając moczyć w zimnej wodzie 3-4 godz.co jakiś czas zmieniając im wodę. Śedzie podzielić na trzy kawałki. Przygotować zalewę,wodę,ocet oraz przyprawy zagotować,dodać cebulę pokrojoną w pórka i pogotować około 10min.doprawiając przyprawami do smaku. Zalewa ma mieć korzenny smak i aromat,ma być słodko-kwaśna. W naczyniu na spód ułożyć cebulę z zalewy,nasiona i inne przyprawy.Na nie poukładać śledzie,na wierzch znów przyprawy i cebulę z zalewy. Zalać zalewą,przykryć i wynieść w chłodne miejsce na 24godz. Wymoczony mlecz i ikrę obrać z błonki,zmiksować lub rozetrzeć widelcem z dodatkiem śmietany.
Wymoczone śledzie ułożyć na talerzu lub półmisku. Mlecz z ikrą zmiksować ze śmietaną,polać po śledziach. Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem. Smacznego życzę!