Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Korzenne śledzie, hit domówek, prywatek, idealna zakąska.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 490
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 827
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 490
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 827
Składniki
Obieramy cebulę i kroimy w półcentymetrowe plastry. Kolendrę mielimy w młynku lub blenderze na pył. Zalewę podgrzewamy do temperatury nieco wyższej niż pokojowa (ok. 35' C). Śledzie wyciągamy z tacek, zlewając olej do miseczki. Przygotowujemy prostokątny, zamykany pojemnik o wymiarze pozwalającym na układanie śledzi warstwami na wysokość 10 cm. Układamy śledzie i cebulę, posypując każdą warstwę zmieloną kolendrą i przekładając liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Wlewamy pozostały po śledziach olej. Następnie zalewamy wszystko marynatą i zamykamy szczelnie pojemnik. Wstawiamy do lodówki na 3 doby. Wujek dobra rada... Znakomicie sprawdza się zalewa po ostrej papryce. Można zastosować kupaż zalew z kolejnych, zużytych w domu marynowanych warzyw.