Do góry

Przekąski Przepis na:

śledzie gajowego

śledzie gajowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 18032

Dodano:

Odsłon: 19773

śledzie gajowego to bardzo smaczne śledzie z grzybami, do sosu można dodać trochę pasty pomidorowej bardziej dla koloru, ale nie za dużo aby nie zdominowała ona smaku.

Składniki

  • 4 płaty śledziowe matjasy
  • 1 duża cebula
  • garść suszonych grzybów
  • 1 łyżka oleju
  • sól pieprz
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki oleju
  • mała łyżeczka miodu
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pokrojoną cebulę należy zeszklić na oleju i posolić. Wcześniej wymoczone grzyby gotujemy przez pół godziny na małym ogniu do odparowania wody. Siekamy na dowolną grubość wedle upodobań, dodajemy do cebuli, przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy chwilę na małym ogniu. Studzimy.

  2. Następnie łączymy z olejem i miodem (do smaku - najlepiej dodawać stopniowo i próbować). Przyprawiamy małą szczyptą cynamonu

  3. Wcześniej wymoczone śledzie (jeśli były zbyt słone) osuszamy, kroimy w paseczki i mieszamy z sosem grzybowym. Przekładamy do słoiczka, zakręcamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 3 dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 03 grudnia 2018 Tak, wstawić na 3 dni do lodówki - chyba słoiczek musi być owinięty drutem kolczastym i napisem "uwaga, zjedzenie grozi długotrwałą chorobą". Uwielbiamy te śledziki i naprawdę trzeba nie lada sprytu, aby rodzina wcześniej nie "wyczuła" tych pyszności w lodówce. Super śledzie, robię bez cynamonu :):)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń