Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te śledzie skradły moje serce jak i kubki smakowe! Będąc na zakupach kupiłam dla degustacji Przysmak Myśliwego. Tak mi posmakowały te śledzie, że musiałam je zrobić w domu. Zrobiłam i na święta też je zrobię tylko w ilości mocno zadowalającej.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 34
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2121
Polecam.
Odsłon: 419
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 624
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1976
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 34
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2121
Polecam.
Odsłon: 419
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 624
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1976
Składniki
Płaty śledziowe namoczyłam na 3-4 godziny w zimnej wodzie, trzykrotnie ją podmieniając. Namoczyłam grzyby suszone na kilka godzin. Po tym czasie odlałam tę wodę ( jeśli grzyby są w 100% czyste, to można ugotować je w tej samej wodzie), zalałam świeżą i ugotowałam do miękkości. Grzyby wyciągnęłam z wywaru (z tej ilości grzybów powinno zostać ok. 1/2 szklanki wywaru z grzybów) i dodałam do niego koncentrat pomidorowy. Zagotowałam.
Jak już wszystko ostygło dodałam do wywaru z koncentratem ocet i olej. Cebulę pocięłam w piórka i sparzyłam we wrzątku przez kilka sekund. Odsączyłam z wody i dołożyłam do marynaty. Kolejno dodawałam liść laurowy, jałowiec, sól, pieprz i paprykę do smaku oraz majeranek.
Grzyby pokroiłam drobno i dołożyłam do całości. Wszystko wymieszałam i sprawdziłam jeszcze smak. Doprawiłam na koniec tym co uważałam za potrzebne z tych przypraw. Dosłodziłam jeszcze do smaku. Wymoczone i odsączone z wody matiasy pokroiłam w paseczki ok. 2 cm szerokości, dodałam do marynaty i wymieszałam całość. Przełożyłam moje śledzie do naczynia, przykryłam i wstawiłam do lodówki na całą noc.