Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie po myśliwsku

Śledzie po myśliwsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 188 Ocena: 3002

Dodano:

Odsłon: 4959

Te śledzie skradły moje serce jak i kubki smakowe! Będąc na zakupach kupiłam dla degustacji Przysmak Myśliwego. Tak mi posmakowały te śledzie, że musiałam je zrobić w domu. Zrobiłam i na święta też je zrobię tylko w ilości mocno zadowalającej.

Składniki

  • 4 - 6 płatów matiasów
  • 20 g suszonych grzybów
  • 1- 2 cebule
  • 4 ziarna jałowca
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki oleju
  • cukier, sól, papryka słodka
  • 2 liście laurowe
  • pieprz czarny i ziołowy
  • wywar z gotowania grzybów ok 1/2 szklanki
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Płaty śledziowe namoczyłam na 3-4 godziny w zimnej wodzie, trzykrotnie ją podmieniając.

    Namoczyłam grzyby suszone na kilka godzin. Po tym czasie odlałam tę wodę ( jeśli grzyby są w 100% czyste, to można ugotować je w tej samej wodzie), zalałam świeżą i ugotowałam do miękkości.

    Grzyby wyciągnęłam z wywaru (z tej ilości grzybów powinno zostać ok. 1/2 szklanki wywaru z grzybów) i dodałam do niego koncentrat pomidorowy. Zagotowałam.

  2. Jak już wszystko ostygło dodałam do wywaru z koncentratem ocet i olej.

    Cebulę pocięłam w piórka i sparzyłam we wrzątku przez kilka sekund. Odsączyłam z wody i dołożyłam do marynaty.

    Kolejno dodawałam liść laurowy, jałowiec, sól, pieprz i paprykę do smaku oraz majeranek.

  3. Grzyby pokroiłam drobno i dołożyłam do całości. Wszystko wymieszałam i sprawdziłam jeszcze smak. Doprawiłam na koniec tym co uważałam za potrzebne z tych przypraw. Dosłodziłam jeszcze do smaku.

    Wymoczone i odsączone z wody matiasy pokroiłam w paseczki ok. 2 cm szerokości, dodałam do marynaty i wymieszałam całość.

    Przełożyłam moje śledzie do naczynia, przykryłam i wstawiłam do lodówki na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 14 grudnia 2019 Smakowity przepis, chetnie skorzystam bo lubie ryby pod kazda postacia.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń