Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie po piastowsku to staropolski przepis na aromatyczną rybę pełną wyjątkowych przypraw. To wyjątkowa mieszanka – lekko orientalna, lekko korzenna, mocno aromatyczna. Danie przypadnie do gustu wszystkim domownikom i gościom zasiadającym przy wigilijnym stole. Octowa marynata łączy w sobie wszystkie smaki i sprawia, że śledź rozpływa się w ustach. Ta potrawa jest tym lepsza, im dłużej leżakuje. Z powodzeniem więc możesz przygotować ją na kilka dni przed świętami i będzie idealna dla osób zapracowanych na co dzień.
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 280
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 149
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 380
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1552
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 280
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 149
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 380
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1552
Składniki
Śledzie przepłucz pod wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój je w plasterki o szerokości ok. 3 cm.
Szalotkę pokrój w drobną kostkę.
Do garnka wlej ocet i wodę. Dodaj cukier i wszystkie przyprawy. Podgrzewaj całość na wolnym ogniu, stale mieszając, do rozpuszczenia cukru i połączenia mieszaniny.
W czystym słoiku układaj naprzemiennie: szalotkę i śledzie, zalewając je kilkoma łyżkami zalewy. Słoik zakręć i wstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Śledzie po piastowsku podawaj na zimno, udekorowane świeżymi ziołami.
Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce i zużyj w ciągu tygodnia.