Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie po piastowsku to staropolski przepis na aromatyczną rybę pełną wyjątkowych przypraw. To wyjątkowa mieszanka – lekko orientalna, lekko korzenna, mocno aromatyczna. Danie przypadnie do gustu wszystkim domownikom i gościom zasiadającym przy wigilijnym stole. Octowa marynata łączy w sobie wszystkie smaki i sprawia, że śledź rozpływa się w ustach. Ta potrawa jest tym lepsza, im dłużej leżakuje. Z powodzeniem więc możesz przygotować ją na kilka dni przed świętami i będzie idealna dla osób zapracowanych na co dzień.
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5575
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3990
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 685
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5575
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3990
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 685
Składniki
Śledzie przepłucz pod wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój je w plasterki o szerokości ok. 3 cm.
Szalotkę pokrój w drobną kostkę.
Do garnka wlej ocet i wodę. Dodaj cukier i wszystkie przyprawy. Podgrzewaj całość na wolnym ogniu, stale mieszając, do rozpuszczenia cukru i połączenia mieszaniny.
W czystym słoiku układaj naprzemiennie: szalotkę i śledzie, zalewając je kilkoma łyżkami zalewy. Słoik zakręć i wstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Śledzie po piastowsku podawaj na zimno, udekorowane świeżymi ziołami.
Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce i zużyj w ciągu tygodnia.