Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie po piastowsku to staropolski przepis na aromatyczną rybę pełną wyjątkowych przypraw. To wyjątkowa mieszanka – lekko orientalna, lekko korzenna, mocno aromatyczna. Danie przypadnie do gustu wszystkim domownikom i gościom zasiadającym przy wigilijnym stole. Octowa marynata łączy w sobie wszystkie smaki i sprawia, że śledź rozpływa się w ustach. Ta potrawa jest tym lepsza, im dłużej leżakuje. Z powodzeniem więc możesz przygotować ją na kilka dni przed świętami i będzie idealna dla osób zapracowanych na co dzień.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19364
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13092
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1744
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232206
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19364
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13092
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1744
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232206
Składniki
Śledzie przepłucz pod wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój je w plasterki o szerokości ok. 3 cm.
Szalotkę pokrój w drobną kostkę.
Do garnka wlej ocet i wodę. Dodaj cukier i wszystkie przyprawy. Podgrzewaj całość na wolnym ogniu, stale mieszając, do rozpuszczenia cukru i połączenia mieszaniny.
W czystym słoiku układaj naprzemiennie: szalotkę i śledzie, zalewając je kilkoma łyżkami zalewy. Słoik zakręć i wstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Śledzie po piastowsku podawaj na zimno, udekorowane świeżymi ziołami.
Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce i zużyj w ciągu tygodnia.