Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie z foremki to rewelacyjna przekąska, która sprawdzi się zarówno na ostatkach, uroczystych przyjęciach, jak i podczas świąt. Stanową doskonałą alternatywę dla zimnych nóżek. Efektownie prezentują się na talerzu, a do tego świetnie smakują. Do ich przygotowania będziecie możecie użyć specjalnych foremek do galaretek lub sylikonowych foremek na muffinki.
Lubicie flaki czy raczej ich nienawidzicie? Mam dziś dla was propozycję myślę...
Odsłon: 220
Lubicie flaki czy raczej ich nienawidzicie? Mam dziś dla was propozycję myślę...
Odsłon: 220
Składniki
Filety śledziowe przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na całą noc do namoczenia.
Na drugi dzień odsącz filety i pokrój je na paseczki.
Żelatynę zalej zimną wodą. Odstaw na 5 minut do napęcznienia.
Do garnka wlej bulion, dodaj sól, pieprz, cukier, ocet, ziele angielskie i liście laurowe. Składniki zagotuj. Wywar zdejmij z kuchenki.
Rozpuszczoną żelatynę dodaj do zalewy. Składniki wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Ugotowane jajka obierz ze skorupki i pokrój na półplasterki. Marchewki i pietruszkę również obierz i pokrój na plasterki lub w małe słupki. Natkę pietruszki drobno poszatkuj.
Do foremek rozłóż równomiernie pokrojone śledzie, jajka, warzywa i natkę pietruszki. Na koniec rozlej zalewę. Foremki wstaw do lodówki, do stężenia.
Galaretki wyciągnij z lodówki po minimum 3-4 godzinach. Usuń sylikonowe foremki. Gotową przekąskę serwuj gościom.