Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie z foremki to rewelacyjna przekąska, która sprawdzi się zarówno na ostatkach, uroczystych przyjęciach, jak i podczas świąt. Stanową doskonałą alternatywę dla zimnych nóżek. Efektownie prezentują się na talerzu, a do tego świetnie smakują. Do ich przygotowania będziecie możecie użyć specjalnych foremek do galaretek lub sylikonowych foremek na muffinki.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 223
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1084
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 223
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1084
Składniki
Filety śledziowe przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na całą noc do namoczenia.
Na drugi dzień odsącz filety i pokrój je na paseczki.
Żelatynę zalej zimną wodą. Odstaw na 5 minut do napęcznienia.
Do garnka wlej bulion, dodaj sól, pieprz, cukier, ocet, ziele angielskie i liście laurowe. Składniki zagotuj. Wywar zdejmij z kuchenki.
Rozpuszczoną żelatynę dodaj do zalewy. Składniki wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Ugotowane jajka obierz ze skorupki i pokrój na półplasterki. Marchewki i pietruszkę również obierz i pokrój na plasterki lub w małe słupki. Natkę pietruszki drobno poszatkuj.
Do foremek rozłóż równomiernie pokrojone śledzie, jajka, warzywa i natkę pietruszki. Na koniec rozlej zalewę. Foremki wstaw do lodówki, do stężenia.
Galaretki wyciągnij z lodówki po minimum 3-4 godzinach. Usuń sylikonowe foremki. Gotową przekąskę serwuj gościom.