Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie ze śliwką

Śledzie ze śliwką

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 688

Dodano:

Odsłon: 817

Delikatne śledziki z korzenną nutą, coś innego i świątecznego.

Składniki

  • 50 dag filetów śledziowych
  • 2 cebule
  • 10 dag suszonych śliwek, 3 dag rodzynek, 1/3 szklanki łuskanych orzechów włoskich
  • 3-4 gożdziki
  • 3/4 szklanki oleju
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Śledzie ze śliwką

Przygotowanie

  1. Filety umyć, zalać wodą i moczyć przez 1-2 godziny. Osączyć i pokroić w kawałki.
    Śliwki i rodzynki namoczyć w wodzie.
    Cebule obrać, pokroić w talarki.
    Rodzynki i śliwki odcedzić, śliwki pokroić w krążki,orzechy posiekać, Bakalie wymieszać . Dodać goździki.
    W słoju układać na przemian warstwę śledzi i mieszaninę bakalii i cebulę. Po wierzchu posypać warstwą cebuli, zalać olejem.

  2. Tak przygotowane śledzie odstawiamy do lodówki. Można jeść na drugi dzień ale najlepsze będą po trzech dniach leżakowania w zalewie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń