Przekąski Przepis na:
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
śledzie zalać wodą i moczyć tak koło jednej godziny ,po wymoczeniu kroimy w paseczki o szerokości 2-3 centymetrów
jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (tak zwanej jarzynce )
cebule pokroić w drobniutka kosteczkę
majonez ,musztardę i śmietanę wymieszać dodać odrobinkę soli i pieprzu do smaku
do gotowego sosu dodać starte jabłka i posiekaną cebulkę wymieszać (wyjdzie dość gęsta masa )
gotowy sos wyłożyć do wysokiego naczynia na tym układać pokrojone śledzie i przykryć pozostałym sosem ,odstawić na jeden dzień do chłodnego miejsca na tak zwane przegryzienie się
można też zrobić tak - sos i pokrojone śledzie wymieszać razem włożyć do słoika i zakręcić wstawić do lodówki aby przegryzły sieę
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

bulina 27 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
chyba lepszy był by ogórek konserwowy :) kiszony i solony śledzik to chyba troszkę za dużo soli :) ale zawsze można zmodyfikować przepis wedle swojego uznania :)13 Kto głosował? | Odpowiedz

Bardolka 27 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Śledzie w śmietanie wersja domowa - no coś pięknego :) Dodałabym jeszcze 1 ogórka kiszonego drobno posiekanego :)9 Kto głosował? | Odpowiedz

zabecka 21 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Mniam!!! zrobię takie na Święta !13 Kto głosował? | Odpowiedz