Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słońce z ciasta francuskiego robi się naprawdę prosto, a wygląda efektownie. To apetyczna przekąska, wprost idealna na spotkanie z bliskimi. Każdy z gości odrywa po jednym „promyku" i może zamoczyć go w aromatycznym dipie. Przepis warty spróbowania!
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 129
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1204
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31264
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3744
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4661
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8136
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 129
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1204
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31264
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3744
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4661
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8136
Składniki
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż płat ciasta francuskiego i połóż na nim duży talerz. Nożem obtocz wokół niego koło. W ten sposób wytnij pierwsze koło z ciasta francuskiego. Pozbieraj skrawki - nie będą ci potrzebne. Oddzielnie wytnij w ten sam sposób identyczne koło z drugiego płata.
Czosnek obierz i pokrój na drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i przesmaż na nim czosnek. Po chwili dodaj też szpinak. Podsmażaj ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy szpinak będzie już rozmrożony, wkrusz do niego fetę i wymieszaj do połączenia. Smaż jeszcze kilka minut na małym ogniu, a potem odstaw z palnika do chwilowego wystygnięcia.
Farsz szpinakowy przełóż na koło z ciasta francuskiego, które ułożone jest na blaszce do pieczenia. Rozsmaruj go równomiernie i ułóż na nim łososia. Przykryj następnie drugim kołem z ciasta francuskiego.
Na środku koła odbij lekko dno kubka. Nożem natnij ciasto tak, aby powstały „promienie". Następnie każde z takich ramion skręć ostrożnie dwa lub trzy razy (tak, aby nie wypadł farsz).
Jajko roztrzep i pędzelkiem nanieś na słońce z ciasta francuskiego.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 30 minut. Możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Serwuj samo lub np. z dipem czosnkowym, śmietankowym czy koperkowym. Smacznego!