Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smalec w domowym wydaniu jest pyszny zarówno podawany do świeżego pieczywa i ogórka kiszonego, jak i jako tłuszcz do smażenia. Dzięki niemu uzyskasz jeszcze lepszy smak wielu potraw. Wypróbuj!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1093
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12178
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1093
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12178
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Składniki
Słoninę i boczek dokładnie umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę.
Przełóż mięso do garnka z grubym dnem i wytapiaj powoli na małym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu – tłuszcz będzie się wytapiał, a na dnie zaczną powstawać chrupiące skwarki.
Gdy skwarki będą rumiane, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż jeszcze chwilę aż się lekko zezłoci.
Zdejmij garnek z ognia. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i majerankiem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Gorący smalec przelej do kamionkowego lub szklanego naczynia. Odstaw do wystudzenia – tłuszcz stężeje.