Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smalec w domowym wydaniu jest pyszny zarówno podawany do świeżego pieczywa i ogórka kiszonego, jak i jako tłuszcz do smażenia. Dzięki niemu uzyskasz jeszcze lepszy smak wielu potraw. Wypróbuj!
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5729
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 115
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 127
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 659
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5729
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 115
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 127
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 659
Składniki
Słoninę i boczek dokładnie umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę.
Przełóż mięso do garnka z grubym dnem i wytapiaj powoli na małym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu – tłuszcz będzie się wytapiał, a na dnie zaczną powstawać chrupiące skwarki.
Gdy skwarki będą rumiane, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż jeszcze chwilę aż się lekko zezłoci.
Zdejmij garnek z ognia. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i majerankiem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Gorący smalec przelej do kamionkowego lub szklanego naczynia. Odstaw do wystudzenia – tłuszcz stężeje.