Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 198
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2451
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 181
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 218
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 198
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2451
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 181
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 218
Składniki
Do ciepłego mleka wrzucamy cukier i drożdże, a następnie mieszamy do czasu rozpuszczenia się drożdży. Do miski wrzucamy mąkę, jajka, olej, sól oraz mleko z drożdżami i całość dokładnie zagniatamy, do czasu aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1godz). Po tym czasie odrywamy niewielkie kawałki ciasta, wykładamy na posypaną mąką stolnicę i formujemy cienkie wałeczki długość ok 30 - 40 cm. Całość kręcimy wokół własnej osi, a następnie z tego "kręciołka" robimy bułeczkę. Układamy na natłuszczonej blaszce i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 30 min. Możemy posmarować bułeczki wodą. Pieczemy w nagrzanym do 200st. C piekarniku ok 10-15 min i studzimy na kratce.