Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzięki różnorodnym warzywom, sushi jest nie tylko smaczne, jest również zdrowe. Przygotowanie sushi z warzywami jest łatwe i można skomponować je według własnego smaku i upodobania.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7199
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2655
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20160
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 570
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 766
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7199
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2655
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20160
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 570
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 766
Składniki
Po ugotowaniu ryżu, przygotowujemy zaprawę, mieszamy 2 łyżki octu ryżowego z 2 łyżeczkami cukru i 0.5 łyżeczką soli. Dodajemy do ryżu i mieszamy składniki do uzyskania jednolitej masy. Rozkładamy arkusz nori na macie do sushi. Nakladamy równą warstwę przygotowanego ryżu. Pozostawiamy na górze nori około 1 cm wolnej przestrzeni. Na ryż nakladamy w słupki pokrojone, ulubione warzywa. Wybieramy do tego różne rodzaje. Na wierzch warzyw nakładamy odrobinę wasabi (jest ostre) i równomiernie rozprowadzamy. Moczymy górny brzeg nori wodą i zwijamy dokładnie sushi, trzymając matę obiema rękoma. Tak przygotowujemy kolejne rolki, aż zużyjemy wszystkie składniki. Na koniec kroimy każdą rolkę na kawałki o szerokości ok. 2.5 centymetra. Uwagi: Tu opisałem podstawowy przepis na wykonanie smacznego i zdrowego sushi warzywnego. Tradycyjne sushi jest podawane z sosem wykonanym z soji, wasabi i kwaszonego imbiru w occie ryżowym. W moim przepisie przed pokrojrniem rolek sushi, spryskuję liście nori z zewnątrz wodą z octem ryzowym i obtaczam w sezamie. Wykonanie sushi warzywnego jest indywidualnym sposobem czym bedzie nadziewane, są różne smaki i gusta.