Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzięki różnorodnym warzywom, sushi jest nie tylko smaczne, jest również zdrowe. Przygotowanie sushi z warzywami jest łatwe i można skomponować je według własnego smaku i upodobania.
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4557
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 720
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 315
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14628
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4557
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 720
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 315
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14628
Składniki
Po ugotowaniu ryżu, przygotowujemy zaprawę, mieszamy 2 łyżki octu ryżowego z 2 łyżeczkami cukru i 0.5 łyżeczką soli. Dodajemy do ryżu i mieszamy składniki do uzyskania jednolitej masy. Rozkładamy arkusz nori na macie do sushi. Nakladamy równą warstwę przygotowanego ryżu. Pozostawiamy na górze nori około 1 cm wolnej przestrzeni. Na ryż nakladamy w słupki pokrojone, ulubione warzywa. Wybieramy do tego różne rodzaje. Na wierzch warzyw nakładamy odrobinę wasabi (jest ostre) i równomiernie rozprowadzamy. Moczymy górny brzeg nori wodą i zwijamy dokładnie sushi, trzymając matę obiema rękoma. Tak przygotowujemy kolejne rolki, aż zużyjemy wszystkie składniki. Na koniec kroimy każdą rolkę na kawałki o szerokości ok. 2.5 centymetra. Uwagi: Tu opisałem podstawowy przepis na wykonanie smacznego i zdrowego sushi warzywnego. Tradycyjne sushi jest podawane z sosem wykonanym z soji, wasabi i kwaszonego imbiru w occie ryżowym. W moim przepisie przed pokrojrniem rolek sushi, spryskuję liście nori z zewnątrz wodą z octem ryzowym i obtaczam w sezamie. Wykonanie sushi warzywnego jest indywidualnym sposobem czym bedzie nadziewane, są różne smaki i gusta.