Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie! Zapraszam Was dzisiaj na szybką i prostą przekąskę z ciasta francuskiego. Będzie w klimacie świątecznym – prosta i pyszna.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 215
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 721
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 901
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 215
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 721
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 901
Składniki
Zaczynamy od włożenia patyczków do szaszłyków do miski z wodą – nie spalą się nam one wtedy podczas pieczenia.
Rozwinęłam ciasto francuskie i teraz tnę je wszerz na paski szerokości około 1,5 cm.
Salami również tnę na paski, ale nieco węższe – około 1 cm szerokości.
Na każdym pasku ciasta układam salami tam, aby kawałki zachodziły nieco na siebie.
Patyczki do szaszłyków osączam na papierowym ręczniku. Paseczki ciasta razem z salami zwijamy tak, aby powstał ślimaczek przypominający kształtem choinkę. Patyczkiem od szaszłyków przebijam ciasto od dołu do góry, na wylot.
Choinki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem. Będę wszystko piekła w 200 stopniach przez około 15 minut.
Tak wyglądają już upieczone choinki. Przycinam patyczek, na górze wbijam oliwkę, a choinkę osadzam w kostce żółtego sera (ser pokroiłam na sporej wielkości kostkę).
Choineczki możemy więc podać stojące na półmisku
lub możemy nie ucinać patyczków i włożyć je do wyższej szklanki. Ewentualnie położyć na talerzu, a w środku rozsypać kostki żółtego sera. Smacznego!!!