Do góry

Przekąski Przepis na:

Świąteczny pstrąg w galarecie,z jajkiem,pieczarkami i papryką z zalewy.

Świąteczny pstrąg w galarecie,z jajkiem,pieczarkami i papryką z zalewy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1068 Ocena: 21934

Dodano:

Odsłon: 1338

Pstrąg w galarecie słodko-kwaśniej,tak przyrządzony zachwyci i Was i gości. Delikatna ryba,bardzo smaczna z drobnymi dodatkami daje nam wykwintną przystawkę,którą serdecznie polecam.

Składniki

  • pstrągi błękitne 3 szt
  • Marchew
  • Pietruszka
  • łodyga selera naciowego
  • Ziele angielskie 6 szt,liście laurowe 3 szt
  • plaster cytryny+ 3 łyżki soku z cytryny
  • pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki
  • cukier kopiata łyżeczka
  • żelatyna 8 łyżeczek
  • jajka 6 szt
  • Pieczarki marynowane
  • Papryka marynowana
  • Kukurydza konserwowa
  • zielenina
  • woda 1,5-2 l
  • sól do smaku
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Świąteczny pstrąg w galarecie,z jajkiem,pieczarkami i papryką z zalewy.

Przygotowanie

  1. Marchew,pietruszkę obrać,seler naciowy łodyga dać do garnka,dodać cytrynę,ziele i liście oraz pieprz cytrynowy.Wlać 1/5l wody i gotować 20min.

    Jajka ugotować na twardo,wystudzić i obrać.

    Pstrągi umyć odciąć głowy,wyjąć kręgosłup wraz z ośćmi i wzdłuż przepołowić .

    Wrzucić na jarzynowy wywar,gotować 5-7min.

    Wyjąć łyżką cedzakową pstrągi i warzywa.

  2. Plastry ugotowanego pstrąga owinąć wkoło miseczki .Na spody pucharków czy miseczek ułożyć listek zieleninki,plasterek marchewki,kawałeczki papryki ,kilka malutkich pieczarek z zalewy oraz rozsypać kukurydzę.
    Położyć jajko i bokami dodać jeszcze kukurydzę.

    Przygotować wywar do zalania ryby.
    Dolać do wywaru szklankę wody,zagotować,doprawić do smaku solą,cukrem oraz sokiem z cytryny.

    Gdy wywar zagotuje się wyłączyć i wsypać 8 łyżeczek żelatyny,mieszać do jej rozpuszczenia.

  3. Wywar przestudzić i wlać do miseczek.
    Dać do lodówki do całkowitego stężenia.

  4. Zastygnięte rybki obkroić wkoło nożem i odwracając wyłożyć na talerze lub półmisek.

    Podawać z plasterkami cytryny.



    Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 20 marca 2018 no to mnie masz,pstrągi dopisuję do świątecznej listy zakupów :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 marca 2018 U nas to taki świąt by nie doczekał, no chyba, że babcia by do siebie zabrała i zamknęła na klucz xD
Miodzio :D
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 19 marca 2018 Przepyszne!galareta na bogato i kolorowo- moje ulubione smaki :) Odpowiedzi: 6 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 19 marca 2018 Coś dla mojego męża, na pewno by nie pogardził taka przekąską ;-) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń