Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 126
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 308
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1310
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 2387
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25718
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 126
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 308
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1310
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 2387
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25718
Składniki
Z mięsa wykroić 5 szyneczek, opłukać i odsączyć z wody, sól , cukier i saletrę wymieszać razem , tą mieszanką natrzeć uformowane szyneczki, dać do garnka opsypać pozostałą solą, pozostawić pod przykryciem na noc , aby puściła sok. Zagotować 6 litrów wody , dodać do niej liście laurowe , ziele angielskie, pieprz i kolendrę, chwilę gotować , odstawić do wystygnięcia (marynata ma być całkiem zimna). Czosnek rozdrobnić wsypać do mięsa i zalać marynatą , nakryć i to ma stać około tygodnia w tym że po trzech dniach trzeba zminenić marynatę starą wylać i mięso przewrucić na drugą stronę i ponownie zalać świeża marynatą. Po tygodniu wyjąć mięso z marynaty , opłukać wodą , położyć aby obciekła z wody, następnie założyć na każdą szyneczkę siatkę i najlepiej skrępować jeszcze mięso sznurkiem. Zawiesić na uchwytach z drutu, wcześniej przygotować wędzarnie , należy wędzić aż szynki złapią rumiany kolor, najlepsze drzewo do wędzenia to grab i bruk. Po uwędzeniu szynki muszą wystygnąć . Gotować je w osolonej wodzie, na bardzo wolnym ogniu do miękkości, po ugotowaniu zostawić szynkę w wodzie do wystygnięcia, aby nie była sucha.