Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19281
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13050
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1700
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232148
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19281
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13050
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1700
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232148
Składniki
Z mięsa wykroić 5 szyneczek, opłukać i odsączyć z wody, sól , cukier i saletrę wymieszać razem , tą mieszanką natrzeć uformowane szyneczki, dać do garnka opsypać pozostałą solą, pozostawić pod przykryciem na noc , aby puściła sok. Zagotować 6 litrów wody , dodać do niej liście laurowe , ziele angielskie, pieprz i kolendrę, chwilę gotować , odstawić do wystygnięcia (marynata ma być całkiem zimna). Czosnek rozdrobnić wsypać do mięsa i zalać marynatą , nakryć i to ma stać około tygodnia w tym że po trzech dniach trzeba zminenić marynatę starą wylać i mięso przewrucić na drugą stronę i ponownie zalać świeża marynatą. Po tygodniu wyjąć mięso z marynaty , opłukać wodą , położyć aby obciekła z wody, następnie założyć na każdą szyneczkę siatkę i najlepiej skrępować jeszcze mięso sznurkiem. Zawiesić na uchwytach z drutu, wcześniej przygotować wędzarnie , należy wędzić aż szynki złapią rumiany kolor, najlepsze drzewo do wędzenia to grab i bruk. Po uwędzeniu szynki muszą wystygnąć . Gotować je w osolonej wodzie, na bardzo wolnym ogniu do miękkości, po ugotowaniu zostawić szynkę w wodzie do wystygnięcia, aby nie była sucha.