Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowna kompozycja smaków i kolorów! Kruche ciasto, soczyste gruszki, delikatny, lekko słodkawy ser ricotta i kremowy, wyrazisty ser pleśniowy to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4184
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 286
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 790
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3643
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 749
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4184
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 286
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 790
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3643
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 749
Składniki
Czas na przygotowanie spodu do ciasta. Mąkę przesiej, wbij na nią jajko i dopraw solą. Masło wyciągnij z lodówki, powinno być mocno schłodzone. Posiekaj na drobne kawałki. Dodaj do sypkich składników i zagnieć energicznie ciasto. Powinno mieć konsystencję mokrej kruszonki. Jeśli jest zbyt suche, dodaj łyżkę wody.
Uformuj kulę i włóż do zamrażalnika na 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim spód do tarty.
Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu przez około 12-15 minut. Powinno być zarumienione, ale nie brązowe.
Teraz przygotuj nadzienie. Owoce umyj pod bieżącą wodą. Usuń ogonki, obierz je, a następnie pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój gruszki w plasterki. Możesz opcjonalnie skropić je sokiem z cytryny.
Ser pleśniowy w kawałkach połam rękoma na drobniejsze kawałki. Zrób to samo z ricottą.
Orzechy włoskie posiekaj drobno.
Na podpieczonym spodzie ułóż równomiernie gruszki. Następnie wyłóż na nie kawałki sera pleśniowego i rozsyp orzechy.
W małej miseczce roztrzep słodką śmietankę wraz z jajkami. Posól i popieprz masę. Zalej tartę.
Tak przygotowane ciasto z dodatkami od razu wstaw do piekarnika i piecz dalej przez 30 minut aż masa jajeczna się zetnie.
Do dekoracji podaj świeży tymianek albo natkę pietruszki. Będzie też pasować świeża rukola.