Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tatar śledziowy to pyszny pomysł na szybką i prostą przystawkę z różnych okazji. Świetnie sprawdzi się na odświętnym stole, także wigilijnym. Łączy w sobie bardzo wyraziste smaki kwaśnych kaparów, ziołowego tymianku, orzeźwiającej limonki. Całość dopełnia oczywiście charakterystyczny aromat śledzia, który rozpływa się w ustach. Podawaj danie na zimno, z ulubionymi dodatkami, szczególnie świeżym pieczywem czy sałatą. Obok możesz zaserwować siekany koperek, szczypiorek czy inne zioła.
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 154
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 288
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 317
Przepis dnia
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 15067
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 154
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 288
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 317
Przepis dnia
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 15067
Składniki
Z limonki zetrzyj skórkę, by uzyskać ok. 1 łyżeczkę.
Filet ze śledzia pokrój w paski, a następnie w kostkę. Przenieś go do miski i skrop sokiem z dwóch limonek. Dodaj też sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj, a następnie wstaw do lodówki na ok. godzinę.
Tymianek drobno posiekaj. Dodaj do ryby razem ze skórką cytrynową i oliwą. Wymieszaj.
Przenieś masę do okrągłej obręczy i uformuj tatara. Na wierzchu połóż świeży tymianek i kapary. Całość udekoruj drelowanymi oliwkami.
Tatara śledziowego podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa, na zimno.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 3 dni, ale najlepiej dekoruj tuż przed podaniem.