Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tatar śledziowy to pyszny pomysł na szybką i prostą przystawkę z różnych okazji. Świetnie sprawdzi się na odświętnym stole, także wigilijnym. Łączy w sobie bardzo wyraziste smaki kwaśnych kaparów, ziołowego tymianku, orzeźwiającej limonki. Całość dopełnia oczywiście charakterystyczny aromat śledzia, który rozpływa się w ustach. Podawaj danie na zimno, z ulubionymi dodatkami, szczególnie świeżym pieczywem czy sałatą. Obok możesz zaserwować siekany koperek, szczypiorek czy inne zioła.
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 322
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 396
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 247
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 322
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 396
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 247
Składniki
Z limonki zetrzyj skórkę, by uzyskać ok. 1 łyżeczkę.
Filet ze śledzia pokrój w paski, a następnie w kostkę. Przenieś go do miski i skrop sokiem z dwóch limonek. Dodaj też sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj, a następnie wstaw do lodówki na ok. godzinę.
Tymianek drobno posiekaj. Dodaj do ryby razem ze skórką cytrynową i oliwą. Wymieszaj.
Przenieś masę do okrągłej obręczy i uformuj tatara. Na wierzchu połóż świeży tymianek i kapary. Całość udekoruj drelowanymi oliwkami.
Tatara śledziowego podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa, na zimno.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 3 dni, ale najlepiej dekoruj tuż przed podaniem.