Do góry

Przekąski Przepis na:

Terrina z kozim serem

Terrina z kozim serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3030

Dodano:

Odsłon: 3181

Terrina jest kremowa i delikatna, z dodatkiem szczypiorku i orzechów włoskich. Pasuje do dobrego białego wina. Wszystkim fanom koziego serka- gorąco polecam!

Składniki

  • 500 g kremowego serka
  • 500 g kremowego serka koziego ( typu domowy serek)
  • 200 ml śmietany
  • 14 płatków żelatyny
  • 80 g orzechów wloskich posiekanych
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz, przyprawy
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 4 łyżki śmietany podgrzać i rozpuścić w niej wyciśniętą żelatynę. Dodać kremowy serek kozi, twarożek, śmietanę i wszystko wymieszać. Dodać siekane orzechy, szczypiorek, doprawić do smaku.

  2. Foremkę keksówkę ( pojemność 1,5 litra) wyłożyć folią spożywczą. Masę przełożyć do foremki i wstawić na przynajmniej 5 godzin do lodówki. Stężałą terrine wyjąć z foremki przy pomocy folii. Udekorować włoskimi orzechami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pesto 04 września 2018 Wygląda pysznie :) Ale jeszcze nigdy w żadnym sklepie nie widziałam żelatyny w płatkach. Ile to łyżeczek zwykłej? Czy keksówka o pojemności 1,5 l to ta o długości 20 czy 25 cm? :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 09 lutego 2018 Kozi serek polubiłam długo po tym jak mój mąż się nim zachwycał.Ja za nim nie przepadałam a teraz uwielbiam:)Terrina wygląda obłędnie i bardzo chętnie zrobię:):)Kolejny przepis i kolejne cudo jak zwykle u Ciebie:):) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 lutego 2018 Myślę, że sobie poradzę z tym przepisem ;)
No to zdrówko, tym winkiem xD
Odpowiedzi: 5 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 09 lutego 2018 czekalam znowu na jakas "petarde" od ciebie i jest, cudo! :) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń