Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wbrew pozorom nie jest skomplikowany do zrobienia :))
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 299
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 704
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 717
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 22
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 299
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 704
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 717
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 22
Składniki
Biszkopt: do miski wbijamy jajka, cukier i aromat, miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo wymieszane obie mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Tą dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem (u mnie ona ma 36x40 cm.) i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 15-20 minut. Gotowy biszkopt zawijamy w ściereczkę (tak jak na roladę) i odstawiamy do wystygnięcia. Biszkopt tniemy na 4 prostokąty 9x40 cm. Rum mieszamy z wodą i pędzelkiem nasączamy pocięte paski z biszkopta. Biszkopt smarujemy dżemem. Pierwszy kawałek biszkopta zwijamy jak roladę i dokładamy kolejne paski. (dobrze mieć kogoś do pomocy przy zwijaniu bo samemu jest trochę ciężko) Gotowy zwinięty biszkopt dobrze jest zawinąć na ok 30 minut w folię spożywczą żeby ją lepiej po dociskać i żeby się lepiej ułożyła.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Torta odwijamy z folii i całego smarujemy cienką warstwą śmietany jednocześnie wyrównując ewentualne nierówności. Pozostałą śmietanę przekładamy do szprycy (u mnie końcówką w gwiazdkę) i cały tort pokrywamy gwiazdkami. Tort schładzamy w lodówce. Smacznego