wbrew pozorom nie jest skomplikowany do zrobienia :))
tortowy zawijaniec
Składniki
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki
- 3/4 szkl.mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat śmietankowy kilka kropel
- Do przełożenia dowolny dżem lub powidła
- Do obłożenia torta:
- 500 ml. śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- DO NASĄCZENIA:
- 2 śmietan-fixy
- 1 szkl. wody
- 1/2 szkl.rumu
Składniki
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki
- 3/4 szkl.mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat śmietankowy kilka kropel
- Do przełożenia dowolny dżem lub powidła
- Do obłożenia torta:
- 500 ml. śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- DO NASĄCZENIA:
- 2 śmietan-fixy
- 1 szkl. wody
- 1/2 szkl.rumu

Etapy przygotowania
Biszkopt: do miski wbijamy jajka, cukier i aromat, miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo wymieszane obie mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Tą dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem (u mnie ona ma 36x40 cm.) i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 15-20 minut. Gotowy biszkopt zawijamy w ściereczkę (tak jak na roladę) i odstawiamy do wystygnięcia. Biszkopt tniemy na 4 prostokąty 9x40 cm. Rum mieszamy z wodą i pędzelkiem nasączamy pocięte paski z biszkopta. Biszkopt smarujemy dżemem. Pierwszy kawałek biszkopta zwijamy jak roladę i dokładamy kolejne paski. (dobrze mieć kogoś do pomocy przy zwijaniu bo samemu jest trochę ciężko) Gotowy zwinięty biszkopt dobrze jest zawinąć na ok 30 minut w folię spożywczą żeby ją lepiej po dociskać i żeby się lepiej ułożyła.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Torta odwijamy z folii i całego smarujemy cienką warstwą śmietany jednocześnie wyrównując ewentualne nierówności. Pozostałą śmietanę przekładamy do szprycy (u mnie końcówką w gwiazdkę) i cały tort pokrywamy gwiazdkami. Tort schładzamy w lodówce. Smacznego
Przepis w Waszym wykonaniu (10)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Kukurydza
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 3765

Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 104

Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Jaglana
- Warzywa
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
- Chleby
- Dla zdrowia
Odsłon: 326
Ostatnio komentowane przepisy

Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Kukurydza
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 3765

Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 104

Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Jaglana
- Warzywa
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
- Chleby
- Dla zdrowia
Odsłon: 326



Składniki
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki
- 3/4 szkl.mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat śmietankowy kilka kropel
- Do przełożenia dowolny dżem lub powidła
- Do obłożenia torta:
- 500 ml. śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- DO NASĄCZENIA:
- 2 śmietan-fixy
- 1 szkl. wody
- 1/2 szkl.rumu
Biszkopt: do miski wbijamy jajka, cukier i aromat, miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo wymieszane obie mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Tą dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem (u mnie ona ma 36x40 cm.) i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 15-20 minut. Gotowy biszkopt zawijamy w ściereczkę (tak jak na roladę) i odstawiamy do wystygnięcia. Biszkopt tniemy na 4 prostokąty 9x40 cm. Rum mieszamy z wodą i pędzelkiem nasączamy pocięte paski z biszkopta. Biszkopt smarujemy dżemem. Pierwszy kawałek biszkopta zwijamy jak roladę i dokładamy kolejne paski. (dobrze mieć kogoś do pomocy przy zwijaniu bo samemu jest trochę ciężko) Gotowy zwinięty biszkopt dobrze jest zawinąć na ok 30 minut w folię spożywczą żeby ją lepiej po dociskać i żeby się lepiej ułożyła.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Torta odwijamy z folii i całego smarujemy cienką warstwą śmietany jednocześnie wyrównując ewentualne nierówności. Pozostałą śmietanę przekładamy do szprycy (u mnie końcówką w gwiazdkę) i cały tort pokrywamy gwiazdkami. Tort schładzamy w lodówce. Smacznego