Do góry

Przekąski Przepis na:

Ulubiona kanapka Elvisa Presleya

Ulubiona kanapka Elvisa Presleya

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 5196

Dodano:

Odsłon: 906

Elvis Presley mieszkal podczas swojej dwuletniej sluzby wojskowej w Niemczech w Bad Nauheim. Jedna z jego ulubionych potraw miala byc wtedy kanapka z maslem orzechowym, bananem i bekonem. Dokladny przepis znalazlam w ksiazce "Are You Hungry Tonight? Elvis’ Favorite Recipes" jego ulubionej kucharki Brendy Arlene Butler. Wprowadzilam male poprawki - w oryginale banany nie byly smazone, jedynie krojone na plasterki, kanapka byla przykryta druga kromka chleba tostowego i dopiero wtedy smazona. Poza tym Elvis lubil ja z miodem, ja dodalam syrop klonowy. Maslo orzechowe i bekon na slodko jest niewatpliwie dla Europejczyków dosyc odwazna kompozycja, ale kto zna choc troche kuchnie amerykanska, wie, ze to w USA prawie norma. I choc osobiscie nie przepadam specjalnie za Elvisem, musze przyznac, ze jego kanapka ma to "COŚ"

Składniki

  • 2 kromki chleba tostowego
  • 4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków ziemnych
  • 1 średni banan, przeciety na pół wzdłuż i w poprzek
  • dużo masła
  • 4 plastry bekonu
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tostowac dwie kromki chleba
    Przekroic bekon, podsmazyc na masle i odtluscic na papierze kuchennym
    Na innej patelni usmazyc kawalki bananów w duzej ilosci masla, dodac kromki tostów i podsmazyc je z jednej strony.
    Druga, nie podsmazona strone tosta wysmarowac gruba warstwa masla orzechowego, ulozyc na nim banany i bekon, a nastepnie skropic syropem klonowym.
    Kto lubi bardziej pikantnie, moze dodac platki chili.

  2. Podawac jeszcze goraca.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń