Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Elvis Presley mieszkal podczas swojej dwuletniej sluzby wojskowej w Niemczech w Bad Nauheim. Jedna z jego ulubionych potraw miala byc wtedy kanapka z maslem orzechowym, bananem i bekonem. Dokladny przepis znalazlam w ksiazce "Are You Hungry Tonight? Elvis’ Favorite Recipes" jego ulubionej kucharki Brendy Arlene Butler. Wprowadzilam male poprawki - w oryginale banany nie byly smazone, jedynie krojone na plasterki, kanapka byla przykryta druga kromka chleba tostowego i dopiero wtedy smazona. Poza tym Elvis lubil ja z miodem, ja dodalam syrop klonowy. Maslo orzechowe i bekon na slodko jest niewatpliwie dla Europejczyków dosyc odwazna kompozycja, ale kto zna choc troche kuchnie amerykanska, wie, ze to w USA prawie norma. I choc osobiscie nie przepadam specjalnie za Elvisem, musze przyznac, ze jego kanapka ma to "COŚ"
Składniki
Tostowac dwie kromki chleba Przekroic bekon, podsmazyc na masle i odtluscic na papierze kuchennym Na innej patelni usmazyc kawalki bananów w duzej ilosci masla, dodac kromki tostów i podsmazyc je z jednej strony. Druga, nie podsmazona strone tosta wysmarowac gruba warstwa masla orzechowego, ulozyc na nim banany i bekon, a nastepnie skropic syropem klonowym. Kto lubi bardziej pikantnie, moze dodac platki chili.
Podawac jeszcze goraca.