Jeśli nie znasz smaku gruszek w duecie z serem pleśniowym, koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Połączenie słonego, kremowego camemberta ze słodyczą gruszki, delikatnie kruchym ciastem francuskim i chrupiącymi orzechami włoskimi to niezawodny sposób na kulinarny sukces. Te kontrastowe smaki – pikantno-słony ser i słodkie owoce – będą idealne dla wielbicieli różnorodności na jednym talerzu. Poświęć kilka dodatkowych minut na karmelizację gruszek z brązowym cukrem, by uzyskać jeszcze głębszy smak. Ta zapiekanka z camembertem i gruszkami smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i zimno, sprawiając, że staje się daniem uniwersalnym na każdą, mniej lub bardziej uroczystą okazję.
Zapiekanka z camembertem i gruszkami
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 gruszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki brązowego cukru lub miodu
- 1 jajko
- 100 g sera camembert
- garść orzechów włoskich
- ewentualnie czarny pieprz świeżo mielony
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 gruszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki brązowego cukru lub miodu
- 1 jajko
- 100 g sera camembert
- garść orzechów włoskich
- ewentualnie czarny pieprz świeżo mielony

Etapy przygotowania
Czarną blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Gruszki umyj, osusz, przekrój na połowy i wykrój gniazda nasienne. W rondelku lub na patelni rozpuść masło, wsyp cukier, wymieszaj i włóż gruszki. Podgrzewaj ok. 5 minut, polewając powstałym syropem owoce i delikatnie je obracając. Gotowe gruszki powinny zmięknąć i skarmelizować się.
Ciasto ułóż na blasze i lekko natnij na 4 równe części. Dzięki nacięciom będzie łatwiej podzielić zapiekankę po jej upieczeniu bez kruszenia ciasta. Brzegi ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem. Na środku każdego mniejszego prostokąta umieść połówkę gruszki (skórką do dołu) i lekko wgnieć w ciasto.
Wstaw blachę z zapiekanką do pieca nagrzanego do 180°C na 10 minut, po czym wyjmij, gruszki posyp pokruszonym camembertem i wstaw na kolejne 10-15 minut, aby całość ładnie się zrumieniła, a ser rozpuścił. W tym czasie upraż orzechy na suchej patelni i posiekaj je. Upieczoną zapiekankę z camembertem i gruszkami wyjmij z piekarnika, posyp orzechami i ewentualnie szczyptą czarnego pieprzu. Przed podaniem możesz polać danie sosem powstałym z karmelizowania gruszek.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15887

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1571
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15887

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1571



Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 gruszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki brązowego cukru lub miodu
- 1 jajko
- 100 g sera camembert
- garść orzechów włoskich
- ewentualnie czarny pieprz świeżo mielony
Czarną blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Gruszki umyj, osusz, przekrój na połowy i wykrój gniazda nasienne. W rondelku lub na patelni rozpuść masło, wsyp cukier, wymieszaj i włóż gruszki. Podgrzewaj ok. 5 minut, polewając powstałym syropem owoce i delikatnie je obracając. Gotowe gruszki powinny zmięknąć i skarmelizować się.
Ciasto ułóż na blasze i lekko natnij na 4 równe części. Dzięki nacięciom będzie łatwiej podzielić zapiekankę po jej upieczeniu bez kruszenia ciasta. Brzegi ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem. Na środku każdego mniejszego prostokąta umieść połówkę gruszki (skórką do dołu) i lekko wgnieć w ciasto.
Wstaw blachę z zapiekanką do pieca nagrzanego do 180°C na 10 minut, po czym wyjmij, gruszki posyp pokruszonym camembertem i wstaw na kolejne 10-15 minut, aby całość ładnie się zrumieniła, a ser rozpuścił. W tym czasie upraż orzechy na suchej patelni i posiekaj je. Upieczoną zapiekankę z camembertem i gruszkami wyjmij z piekarnika, posyp orzechami i ewentualnie szczyptą czarnego pieprzu. Przed podaniem możesz polać danie sosem powstałym z karmelizowania gruszek.