Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczonych ziemniaków nie trzeba nikomu reklamować. Zdecydowanie każdy się na nie skusi. Pieczony ziemniak jest jednocześnie świetnym gruntem do kulinarnej kreatywności. Tym razem proponujemy gorące ziemniaki podane z sosem śmietanowym na bazie słonego śledzia. Aby zwiększyć kremowość przystawki, wydrąż upieczony miąższ kartofla, dodaj łyżkę masła i rozgnieć widelcem, a następnie włóż do środka chrupiącej skorupki.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 234
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 760
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3610
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 744
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 234
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 760
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3610
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 744
Składniki
Dokładnie wyszoruj ziemniaki. Nakłuj w kilku miejscach wykałaczką, natrzyj solą i olejem. Zawiń każdego ziemniaka w folię aluminiową i piecz w piecu nagrzanym do 200°C przez około 60 minut. Ziemniaki w środku muszą być miękkie, a żeby to sprawdzić, przekłuj je drewnianym patyczkiem. Wykałaczka powinna bez problemu wejść w miąższ. Aby przyspieszyć proces termiczny, możesz najpierw podgotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Jeśli upieczesz ziemniaki w ognisku, osiągniesz absolutnie nieziemski smak, chociaż domowy piekarnik też będzie wystarczający.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Odsącz śledzie i pokrój w drobną kostkę. Podobnie zrób z korniszonem z obraną cebulą i czosnkiem. Dodaj śmietanę, dopraw pieprzem. Dodawanie soli może nie być potrzebne ze względu na dużą zawartość soli w rybie i marynowanym ogórku.
Upieczone ziemniaki wyjmij z pieca, ostrożnie odwiń z folii, przekrój na pół i nafaszeruj śmietanowo-śledziowym wypełnieniem. Obficie posyp siekanym koperkiem i od razu podawaj. Ziemniaki ze śledziem są samodzielną przekąską, wobec tego nie potrzebują już innych dodatków.