Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczonych ziemniaków nie trzeba nikomu reklamować. Zdecydowanie każdy się na nie skusi. Pieczony ziemniak jest jednocześnie świetnym gruntem do kulinarnej kreatywności. Tym razem proponujemy gorące ziemniaki podane z sosem śmietanowym na bazie słonego śledzia. Aby zwiększyć kremowość przystawki, wydrąż upieczony miąższ kartofla, dodaj łyżkę masła i rozgnieć widelcem, a następnie włóż do środka chrupiącej skorupki.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23018
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 934
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104820
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 401
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23018
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 934
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104820
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 401
Składniki
Dokładnie wyszoruj ziemniaki. Nakłuj w kilku miejscach wykałaczką, natrzyj solą i olejem. Zawiń każdego ziemniaka w folię aluminiową i piecz w piecu nagrzanym do 200°C przez około 60 minut. Ziemniaki w środku muszą być miękkie, a żeby to sprawdzić, przekłuj je drewnianym patyczkiem. Wykałaczka powinna bez problemu wejść w miąższ. Aby przyspieszyć proces termiczny, możesz najpierw podgotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Jeśli upieczesz ziemniaki w ognisku, osiągniesz absolutnie nieziemski smak, chociaż domowy piekarnik też będzie wystarczający.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Odsącz śledzie i pokrój w drobną kostkę. Podobnie zrób z korniszonem z obraną cebulą i czosnkiem. Dodaj śmietanę, dopraw pieprzem. Dodawanie soli może nie być potrzebne ze względu na dużą zawartość soli w rybie i marynowanym ogórku.
Upieczone ziemniaki wyjmij z pieca, ostrożnie odwiń z folii, przekrój na pół i nafaszeruj śmietanowo-śledziowym wypełnieniem. Obficie posyp siekanym koperkiem i od razu podawaj. Ziemniaki ze śledziem są samodzielną przekąską, wobec tego nie potrzebują już innych dodatków.