Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące pikle z ogórków z marchewką w zalewie octowej to prosty do przygotowania dodatek, który z pewnością uświetni niejedno danie obiadowe, kanapkę lub sałatkę. Sprawdzą się one również idealnie jako przekąska w ciągu dnia.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22981
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1880
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4866
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22981
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1880
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4866
Składniki
Ogórki umyć w zimnej wodzie, obrać ze skórki, pokroić wzdłuż na ćwiartki i wydrążyć środek z nasionkami. Następnie przełożyć do miski i nasolić - 1 łyżka soli na 1 kg ogórków. Miskę przykryć i odstawić na całą noc.
Przygotować zalewę. Do garnka wlać 4 szklanki wody, 1 szklankę octu, dodać 3 łyżki cukru, 1,5 łyżki soli i zagotować. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Marchewki obrać, umyć w zimnej wodzie i pokroić. W słoikach ułożyć ogórki, a pomiędzy nie wkładać pokrojoną marchewkę oraz 3-4 listki laurowe. Następnie wsypać 1/2 łyżeczki gorczycy, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 6-7 ziarenek ziela angielskiego.
Każdy słoik zalać ciepłą zalewą i mocno zakręcić. Pasteryzować na małym ogniu ok. 15-20 minut. Po pasteryzacji słoiki przykryć ściereczką i zostawić do ostygnięcia lub pozostawić do ostygnięcia w garnku przykrytym pokrywką. Gotowe pikle przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Smacznego!