Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące pikle z ogórków z marchewką w zalewie octowej to prosty do przygotowania dodatek, który z pewnością uświetni niejedno danie obiadowe, kanapkę lub sałatkę. Sprawdzą się one również idealnie jako przekąska w ciągu dnia.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113041
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 417
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 758
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113041
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 417
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 758
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Składniki
Ogórki umyć w zimnej wodzie, obrać ze skórki, pokroić wzdłuż na ćwiartki i wydrążyć środek z nasionkami. Następnie przełożyć do miski i nasolić - 1 łyżka soli na 1 kg ogórków. Miskę przykryć i odstawić na całą noc.
Przygotować zalewę. Do garnka wlać 4 szklanki wody, 1 szklankę octu, dodać 3 łyżki cukru, 1,5 łyżki soli i zagotować. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Marchewki obrać, umyć w zimnej wodzie i pokroić. W słoikach ułożyć ogórki, a pomiędzy nie wkładać pokrojoną marchewkę oraz 3-4 listki laurowe. Następnie wsypać 1/2 łyżeczki gorczycy, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 6-7 ziarenek ziela angielskiego.
Każdy słoik zalać ciepłą zalewą i mocno zakręcić. Pasteryzować na małym ogniu ok. 15-20 minut. Po pasteryzacji słoiki przykryć ściereczką i zostawić do ostygnięcia lub pozostawić do ostygnięcia w garnku przykrytym pokrywką. Gotowe pikle przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Smacznego!