Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia konserwowa to świetny pomysł na wykorzystanie nadmiaru tych warzyw, szczególnie dużych i dość mocno dojrzałych. Dzięki zakonserwowaniu można cieszyć się nią nawet zimą, kiedy nie ma świeżych warzyw. Klasyczna solanka z dużą ilością ziół i przypraw cieszy podniebienie. Delikatnej pikanterii dodaje przetworom czarny pieprz.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4217
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416660
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4217
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416660
Składniki
Cukinię umyj i odetnij końce. Pokrój je na plastry o grubości ok. 1 cm. Słoiki wysterylizuj. Podane ilości składników powinny zapełnić 3 półlitrowe słoiki. Na dno każdego słoika wrzuć równomiernie nasiona kopru, gorczycę, czarny pieprz i po ząbku czosnku. Włóż dość ciasno plastry cukinii.
Przygotuj solankę. Wszystkie składniki przełóż do garnka i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Ostrożnie wlej gorącą zalewę do słoików, pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca na górze. Szczelnie zakręć i potrząśnij. Przełóż słoiki do garnka wyścielonego lnianą ściereczką. Zalej je wodą do połowy wysokości. Gotuj przez ok. 20 minut. Ostrożnie wyjmij i ostudź. Cukinia konserwowa jest gotowa do spożycia po 24 godzinach leżenia w zalewie.