Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak przygotowana cukinia to świetny dodatek do dań obiadowych, kanapek, jako przystawka na domowe imprezy.
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1617
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 703
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1617
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 703
Składniki
Cukinię dokładnie myjemy. Następnie kroimy w centymetrową kostkę. Jeżeli cukinia jest większa najlepiej jest wyciąć środek z pestkami. Cukinię zasypujemy 1 łyżką soli i odstawiamy na chwilę aby puściła soki. Powstały sok odlewamy. Cukinię przekładamy do słoików. Do rondla wlewamy ocet, wsypujemy cukier, pozostałą sól i słodką paprykę. Całość gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Gorącą zalewę wlewamy do słoików z cukinią. Dokładnie zakręcamy. Ja użyłam słoików półlitrowych. Ale możemy użyć dowolnych. Słoiki powinny być wyparzone i suche, tak samo jak i zakrętki. Następnie słoiki pasteryzujemy. Ja pasteryzuję w piekarniku. Wstawiam słoiki na środkową półkę. Ustawiam temperaturę 120 stopni. Nie ustawiamy większej temperatury aby nie uszkodzić słoików i zakrętek. Pasteryzujemy 30 minut od momentu nagrzania się piekarnika. Możemy również zrobić to tradycyjnie w garnku. Do dużego garnka wkładamy słoiki, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików i wstawiamy na ogień. Pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania wody. Na koniec wyjmujemy słoiki i stawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia. Następnie możemy dodatkowo gorące słoiki wyjąć z piekarnika i postawić do góry dnem.