Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak przygotowana cukinia to świetny dodatek do dań obiadowych, kanapek, jako przystawka na domowe imprezy.
Polecam.
Odsłon: 172
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 587
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 14
Polecam.
Odsłon: 172
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 587
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 14
Składniki
Cukinię dokładnie myjemy. Następnie kroimy w centymetrową kostkę. Jeżeli cukinia jest większa najlepiej jest wyciąć środek z pestkami. Cukinię zasypujemy 1 łyżką soli i odstawiamy na chwilę aby puściła soki. Powstały sok odlewamy. Cukinię przekładamy do słoików. Do rondla wlewamy ocet, wsypujemy cukier, pozostałą sól i słodką paprykę. Całość gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Gorącą zalewę wlewamy do słoików z cukinią. Dokładnie zakręcamy. Ja użyłam słoików półlitrowych. Ale możemy użyć dowolnych. Słoiki powinny być wyparzone i suche, tak samo jak i zakrętki. Następnie słoiki pasteryzujemy. Ja pasteryzuję w piekarniku. Wstawiam słoiki na środkową półkę. Ustawiam temperaturę 120 stopni. Nie ustawiamy większej temperatury aby nie uszkodzić słoików i zakrętek. Pasteryzujemy 30 minut od momentu nagrzania się piekarnika. Możemy również zrobić to tradycyjnie w garnku. Do dużego garnka wkładamy słoiki, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików i wstawiamy na ogień. Pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania wody. Na koniec wyjmujemy słoiki i stawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia. Następnie możemy dodatkowo gorące słoiki wyjąć z piekarnika i postawić do góry dnem.