Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tegoroczne lato obfituje w owoce, więc z naszych śliwek powstała czekośliwka oraz zwyczajne powidła śliwkowe. Czekośliwka, znana również jako “nutella ze śliwek” – z prawdziwą Nutellą niewiele ma wspólnego. W zasadzie jest to śliwkowa marmolada z dodatkiem kakao. W bogatszej wersji warto dodać także nieco prawdziwej czekolady i odrobinę wanilii. Czekośliwka to bardzo fajne i smaczne smarowidło, które każdy może wyczarować w swoim domu, o ile posiada blender oraz nieco cierpliwości
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456837
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1234
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2103
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 510
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456837
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1234
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2103
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 510
Składniki
Śliwki warto pokroić na mniejsze kawałki, choć nie jest to absolutnie konieczne. Zasyp je cukrem i pozostaw na 2 godziny, by puściły sok.
Gotuj śliwki na małym ogniu przez 1,5 godziny. Pozostaw do następnego dnia.
Nazajutrz smaż je przez co najmniej 30 minut (a nawet dłużej, jeśli były bardzo soczyste), aż zgęstnieją. Przestudź je trochę.
Zmiksuj śliwki blenderem-żyrafą, postaw ponownie na palnik i podgrzewaj. Gdy będą bardzo gorące, dodaj połamaną czekoladę i kakao.
Gotuj jeszcze przez chwilę, aż całość dobrze się połączy – teraz trzeba mieszać bezustannie , by się czekośliwka nie przypaliła. Gorącą przełóż do wyparzonych słoiczków i natychmiast zakręcaj. Możesz na czas stygnięcia odwrócić słoiki dnem do góry.