Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ocet truskawkowy dobrze sprawdzi się jako dodatek wielu dań i ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak. To jeden ze składników orzeźwiającej i pysznej sałatki, a także drogocenne źródło cennych wartości odżywczych. Mówi się nawet, że ocet truskawkowy ma działanie odmładzające ze względu na liczne witaminy.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Składniki
Ocet jabłkowy podgrzej w dużym garnku. Odstaw do ostygnięcia, powinien mieć letnią temperaturę, ale nie gorącą. Dodaj łyżeczkę miodu i dokładnie wymieszaj. Truskawki umyj pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osusz. Pozbądź się szypułek i pokrój na drobne kawałki.
Przełóż owoce do dużej butelki, słoika lub kamionki, najlepiej do 1/3 wysokości. Zalej truskawki octem jabłkowym, dodaj do naczynia listki mięty. Wymieszaj dokładnie zawartość słoika, możesz nim potrząsnąć. Przykryj naczynie gazą lub ściereczką i odstaw w ciemne miejsce. Najlepiej zabezpieczyć je przed owadami.
Przez kolejne dni pamiętaj o regularnym mieszaniu składników. Po 12-14 dniach przefiltruj ocet przez gazę. Rozlej go do butelek i zamknij szczelnie każdą z nich. Przechowuj w lodówce.