Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ocet truskawkowy dobrze sprawdzi się jako dodatek wielu dań i ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak. To jeden ze składników orzeźwiającej i pysznej sałatki, a także drogocenne źródło cennych wartości odżywczych. Mówi się nawet, że ocet truskawkowy ma działanie odmładzające ze względu na liczne witaminy.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1151
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9807
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4515
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 522
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1151
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9807
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4515
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 522
Składniki
Ocet jabłkowy podgrzej w dużym garnku. Odstaw do ostygnięcia, powinien mieć letnią temperaturę, ale nie gorącą. Dodaj łyżeczkę miodu i dokładnie wymieszaj. Truskawki umyj pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osusz. Pozbądź się szypułek i pokrój na drobne kawałki.
Przełóż owoce do dużej butelki, słoika lub kamionki, najlepiej do 1/3 wysokości. Zalej truskawki octem jabłkowym, dodaj do naczynia listki mięty. Wymieszaj dokładnie zawartość słoika, możesz nim potrząsnąć. Przykryj naczynie gazą lub ściereczką i odstaw w ciemne miejsce. Najlepiej zabezpieczyć je przed owadami.
Przez kolejne dni pamiętaj o regularnym mieszaniu składników. Po 12-14 dniach przefiltruj ocet przez gazę. Rozlej go do butelek i zamknij szczelnie każdą z nich. Przechowuj w lodówce.