Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ocet truskawkowy dobrze sprawdzi się jako dodatek wielu dań i ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak. To jeden ze składników orzeźwiającej i pysznej sałatki, a także drogocenne źródło cennych wartości odżywczych. Mówi się nawet, że ocet truskawkowy ma działanie odmładzające ze względu na liczne witaminy.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 767
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22810
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15225
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4917
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45815
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 767
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22810
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15225
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4917
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45815
Składniki
Ocet jabłkowy podgrzej w dużym garnku. Odstaw do ostygnięcia, powinien mieć letnią temperaturę, ale nie gorącą. Dodaj łyżeczkę miodu i dokładnie wymieszaj. Truskawki umyj pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osusz. Pozbądź się szypułek i pokrój na drobne kawałki.
Przełóż owoce do dużej butelki, słoika lub kamionki, najlepiej do 1/3 wysokości. Zalej truskawki octem jabłkowym, dodaj do naczynia listki mięty. Wymieszaj dokładnie zawartość słoika, możesz nim potrząsnąć. Przykryj naczynie gazą lub ściereczką i odstaw w ciemne miejsce. Najlepiej zabezpieczyć je przed owadami.
Przez kolejne dni pamiętaj o regularnym mieszaniu składników. Po 12-14 dniach przefiltruj ocet przez gazę. Rozlej go do butelek i zamknij szczelnie każdą z nich. Przechowuj w lodówce.