Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sposób na duże ogórki kiszone na zupę podpatrzyłam gdzieś w Internecie, ale zupełnie nie pamiętam, gdzie. A sposób jest świetny, wiem, bo sama go wypróbowałam i jestem bardzo zadowolona z rezultatu. Najpierw w sporym słoju kisi się duże ogóry w całkiem zwyczajny sposób, tak samo jak wszystkie ogórki kiszone. A gdy już się ukiszą, robi się małe czary.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 15
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 15
Składniki
Ogórki włóż do odpowiednio dużego słoja. Dodaj wszystkie przyprawy i ingrediencje. Zostaw na blacie do porządnego ukiszenia na jakieś 3 tygodnie. To nie mają być ogórki małosolne!
Ukiszone ogórki obierz z grubej, twardej skóry. Jeśli jest taka potrzeba, to usuń również pestki.
Obrane ogórki wyglądają tak, jak na tym zdjęciu.
Miąższ pokrój w kosteczkę wielkości odpowiedniej do tradycyjnej sałatki jarzynowej (ja kroję dość drobno, ale niektórzy wolą większe kawałki).
Kosteczki porozkładaj do odpowiedniej wielkości słoików (u mnie 300-350 ml).
Dopełnij słoiki zalewą od kiszenia. Zakręć i pasteryzuj 15 minut. Przenieś do spiżarni i używaj w zimie do sałatek (po odcedzeniu na sitku) albo do zupy ogórkowej – dodając pod koniec gotowania wraz z zalewą.
Przepis ma tę zaletę, że ukiszone ogórki pozbawione są twardej skóry, czego brakowało mi w innych, wcześniejszych przepisach. Bo ta skóra bywa czasem bardzo uciążliwa. Smacznego!