Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeszcze we wrześniu przygotowałam bardzo smaczny dżem wieloowocowy z lawendą. Wykorzystałam nasze ostatnie brzoskwinie oraz lawendowe kwiatki z ogrodu, ponieważ pod koniec lata lawenda bardzo często powtarza kwitnienie. Nie było tych kwiatów zbyt dużo, bo mamy dość młode krzaczki. Pozyskałam więc ilość w sam raz na pachnący dodatek do dżemu z dwóch kilogramów owoców, który równocześnie nie zdominuje smaku mydlanym zapaszkiem. Bardzo chciałam mieć dżem lawendowy wyłącznie z jesiennych ogrodowych brzoskwiń, ale po obraniu owoców z pestek okazało się, że jest ich trochę za mało. Oczywiście brzoskwiń jest za mało, nie pestek. I co teraz??? Tym sposobem, zamiast dżemu brzoskwiniowego, powstał wspaniały dżem wieloowocowy z lawendą. Polecam!
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 46
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 50
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 46
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 50
Składniki
Wszystkie owoce, których po oczyszczeniu ze skórek i gniazd nasiennych/pestek ma być 2 kg – pokrój w kostkę. Pokrojone owoce umieść w dużym, płaskim rondlu i posyp cukrem żelującym. Przykryj garnek i zostaw na noc. W tym czasie owoce puszczą sporo soku.
Następnego dnia ogrzej owoce aż do wrzenia, a następnie zmniejsz płomień do minimum. Smaż owoce na dżem, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Po około 10 minutach dżem powinien już mieć odpowiednią konsystencję (jeśli smażysz bez pektyny i ze zwykłym cukrem – uzyskanie właściwej gęstości potrwa dłużej). Pod koniec smażenia dodaj sok z cytryny i kwiaty lawendy. Grzej jeszcze przez 2-3 minuty.
Gotowy dżem przełóż do wyparzonych wrzątkiem (lub wyprażonych w piekarniku) słoiczków. Zakręcaj gorące i od razu stawiaj dnem do góry. Przykryj grubym ręcznikiem, niech słoiki stygną powoli, a wtedy nie będą wymagać dodatkowej pasteryzacji. Możesz też napełnione dżemem słoiki pasteryzować przez 15-20 minut w kąpieli wodnej lub w piekarniku.
Koniec pracy, dżem wieloowocowy z lawendą jest już gotowy do degustacji. Jest dość słodki, ale taki miał być. Kto chce – może zmniejszyć ilość użytego cukru. Z podanej porcji otrzymałam 11 słoiczków rozmaitej wielkości – takich, jak widać na zdjęciach. Słoiki różne, jak zawsze pod koniec sezonu… Smacznego!