Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przedstawiam pyszny domowy dżem z dyni i jabłek z galaretką pomarańczową. Prosty dżem bez dodatku substancji żelujących. Ma posmak pomarańczowy z nutą cynamonu i goździków. Polecam, nadaje się do pieczywa, wafla, naleśników :-)
Dynię obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w kostkę.
Owoce włożyć do garnka, dodać goździki, kawałek cynamonu, wsypać kwasek cytrynowy, dodawać stopniowo cukier, dokładnie wymieszać i prażyć na małym ogniu około 3 godzin.
Smażyć tak długo, aż dynia i jabłka rozgotują się i wyparuje woda. Po tym czasie wsypać galaretkę, prażyć jeszcze około 15-20 minut. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować 15 minut.
W zeszłym roku robiłam dżem rabarbarowy po raz pierwszy. Domownikom bardzo po...
Odsłon: 7073
Galaretka z owocami, prosty i pyszny deser, świetnie nadaje się na świąteczne...
Odsłon: 8282
Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z ryżem, kurczakiem i warzywami może z...
Odsłon: 67
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 30
Pyszne, domowe lody, które przygotujecie bez maszynki do lodów. Przepis pocho...
Odsłon: 200
Doskonała propozycja dla tych którzy lubią tuńczyka i twaróg. Do tego pyszne,...
Odsłon: 132
Ten pomysł powstał z potrzeby wykorzystania nadmiaru ugotowanego ryżu, znowu...
Odsłon: 38
Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z ryżem, kurczakiem i warzywami może z...
Odsłon: 67
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 30
Pyszne, domowe lody, które przygotujecie bez maszynki do lodów. Przepis pocho...
Odsłon: 200
Doskonała propozycja dla tych którzy lubią tuńczyka i twaróg. Do tego pyszne,...
Odsłon: 132
Ten pomysł powstał z potrzeby wykorzystania nadmiaru ugotowanego ryżu, znowu...
Odsłon: 38
Składniki
Dynię obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w kostkę. Owoce włożyć do garnka, dodać goździki, kawałek cynamonu, wsypać kwasek cytrynowy, dodawać stopniowo cukier, dokładnie wymieszać i prażyć na małym ogniu około 3 godzin. Smażyć tak długo, aż dynia i jabłka rozgotują się i wyparuje woda. Po tym czasie wsypać galaretkę, prażyć jeszcze około 15-20 minut. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować 15 minut.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Konfitura z czereśni
Przetwory
Dżem z czereśni
Przetwory
Frużelina truskawkowa
Przetwory
Dżem rabarbarowy
Konfitura z czereśni
Jak zachować smak czereśni na dłużej? Przygotujcie z nich domową konfiturę we...
Odsłon: 382
Dżem z czereśni
Czereśnie są nie tylko słodkie i pyszne, ale także mają dużo witaminy C oraz...
Odsłon: 4511