Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przedstawiam pyszny domowy dżem z dyni i jabłek z galaretką pomarańczową. Prosty dżem bez dodatku substancji żelujących. Ma posmak pomarańczowy z nutą cynamonu i goździków. Polecam, nadaje się do pieczywa, wafla, naleśników :-)
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2611
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20110
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 561
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 706
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7135
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2611
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20110
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 561
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 706
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7135
Składniki
Dynię obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w kostkę. Owoce włożyć do garnka, dodać goździki, kawałek cynamonu, wsypać kwasek cytrynowy, dodawać stopniowo cukier, dokładnie wymieszać i prażyć na małym ogniu około 3 godzin. Smażyć tak długo, aż dynia i jabłka rozgotują się i wyparuje woda. Po tym czasie wsypać galaretkę, prażyć jeszcze około 15-20 minut. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować 15 minut.