Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten dodatek lubi każda osoba bez względu na wiek i płeć. Można iść do sklepu i kupić jaki się chce, ale też możemy pokusić się o zrobienie swojego. Nie jest to trudne, ponieważ do tego potrzebne jest kilka prostych i tanich składników, cierpliwość i smak.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 20220
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1052
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4366
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1069
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1252
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4270
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 20220
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1052
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4366
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1069
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1252
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4270
Składniki
Obieramy jabłka, miejsca obite należy odkroić. Jabłka kroimy na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Do dużego garnka wlewamy wody i wkładamy jabłka. Całość przykrywamy i włączamy duży gaz często mieszając.
Jak już trochę jabłka są podpieczone i puszczą sok, dolewamy trochę wody mieszamy, przykrywamy i zmniejszamy gaz na mały.
Przez cały okres pieczenia mieszamy by nie dopuścić do przypalenia. Jeżeli coś takiego się zdarzy, to musimy zmienić ganek. Jak już mamy gładką konsystencję dżemu słodzimy do pożądanego smaku cały czas mieszając. Pieczemy jeszcze troszeczkę, by cukier się rozpuścił i odparowała niepotrzebna woda na bardzo małym gazie.
Przed nałożeniem wszystkie słoiki i przykrywki wyparzamy. Do nakładania używam tzw nalewki, która jest bardzo pomocna w tym przypadku.
Cały czas masa jabłkowa jest na najmniejszym ogniu mieszamy i nakładamy do słoika. Ja nie nakładam jabłek do końca słoika, ponieważ jak zrobiła by się pleśń to przy nałożonym słoiku do pełna nie zauważę tego bez odkręcenia.
Gdy nałożę jabłka do słoika, zakręcam dosyć mocno i odstawiam słoik do góry dnem i pozostawiam tak przez całą noc.
Tak przyrządzone jabłka może jeść na drugi dzień lub za pół roku np. w zimę bo nic im się nie stanie pod warunkiem, że dobrze dobraliśmy zakrętkę i dobrze zakręciliśmy. Smacznego.