Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten dodatek lubi każda osoba bez względu na wiek i płeć. Można iść do sklepu i kupić jaki się chce, ale też możemy pokusić się o zrobienie swojego. Nie jest to trudne, ponieważ do tego potrzebne jest kilka prostych i tanich składników, cierpliwość i smak.
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 413
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 528
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 22
Jest to bardzo rozgrzewający, lekko pikantny napój, idealny na zimowe dni. Ni...
Odsłon: 87
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 413
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 528
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 22
Jest to bardzo rozgrzewający, lekko pikantny napój, idealny na zimowe dni. Ni...
Odsłon: 87
Składniki
Obieramy jabłka, miejsca obite należy odkroić. Jabłka kroimy na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Do dużego garnka wlewamy wody i wkładamy jabłka. Całość przykrywamy i włączamy duży gaz często mieszając.
Jak już trochę jabłka są podpieczone i puszczą sok, dolewamy trochę wody mieszamy, przykrywamy i zmniejszamy gaz na mały.
Przez cały okres pieczenia mieszamy by nie dopuścić do przypalenia. Jeżeli coś takiego się zdarzy, to musimy zmienić ganek. Jak już mamy gładką konsystencję dżemu słodzimy do pożądanego smaku cały czas mieszając. Pieczemy jeszcze troszeczkę, by cukier się rozpuścił i odparowała niepotrzebna woda na bardzo małym gazie.
Przed nałożeniem wszystkie słoiki i przykrywki wyparzamy. Do nakładania używam tzw nalewki, która jest bardzo pomocna w tym przypadku.
Cały czas masa jabłkowa jest na najmniejszym ogniu mieszamy i nakładamy do słoika. Ja nie nakładam jabłek do końca słoika, ponieważ jak zrobiła by się pleśń to przy nałożonym słoiku do pełna nie zauważę tego bez odkręcenia.
Gdy nałożę jabłka do słoika, zakręcam dosyć mocno i odstawiam słoik do góry dnem i pozostawiam tak przez całą noc.
Tak przyrządzone jabłka może jeść na drugi dzień lub za pół roku np. w zimę bo nic im się nie stanie pod warunkiem, że dobrze dobraliśmy zakrętkę i dobrze zakręciliśmy. Smacznego.