Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszone mirabelki

Kiszone mirabelki

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 2158

Dodano:

Odsłon: 202

Tak przygotowane mirabelki to świetny, a jednocześnie oryginalny dodatek do mięs i wędlin. Mimo kiszenia mirabelki zachowują swój charakterystyczny owocowy smak.

Składniki

  • na wpół dojrzałe mirabelki dowolna ilość
  • na każdy słoik o pojemności 400-500 ml:
  • plasterek imbiru
  • łyżeczka kolorowego pieprzu
  • pół łyżeczki gorczycy
  • pół łyżeczki kozieradki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • zalewa:
  • łyżka soli morskiej na litr przefiltrowanej wody
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kiszone mirabelki

Przygotowanie

  1. Do każdego słoika wkładamy przyprawy.
    Umyte mirabelki kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Mirabelki przekładamy do słoików. Zalewamy solanką. Odstawiamy na 2-3 dni w ciepłe miejsce do ukiszenia. Słoiki szczelnie zamykam, gdy mirabelki są już ukiszone. Odstawiam w chłodne zacienione miejsce. Podaję schłodzone jako dodatek do mięs i wędlin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń