Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszone ogórki szklarniowe

Kiszone ogórki szklarniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 895 Ocena: 18205

Dodano:

Odsłon: 1353

Pasteryzowane, ogórki szklarniowe tez są świetne do kiszenia, ich skórka jest cieniusieńka!

Składniki

  • Ogórek szklarniowy jak najmniejsze sztuki 2 kg
  • sól- 1,5-2 łyżki soli na każdy litr zalewy
  • Koperek łodygi, czosnek gówka, chrzan/ chili
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kiszone ogórki szklarniowe

Przygotowanie

  1. Ogórki ułożyłam w 5 litrowej bańce po wodzie z odciętą górą. W przestrzenie włożyłam chili- zapomniałam o chrzanie, przecięte ząbki czosnku i łodygi kopru z baldachami- 2 szt.
    Całość zostawiłam na 5 dni- po tym czasie okazało się , ze potrzebują jeszcze jeden dzień aby nabrały kwaśności.
    Gotowe!
    Ogórki kiszone pasteryzuje. Układam je wysokich słojach do 3/4 wysokości, zalewam. Zakręcam i pasteryzuje 10- 15 minut od zagotowani się wody. Zawartość się podnosi, a słoiki po wyjęciu należy od razu dokręcić- uwaga na wyciekającą wrzącą zalewę!

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 17 sierpnia Ciekawi mnie jak smakują,czy są chrupkie? Świetny pomysł,u Ciebie nic się nie zmarnuje:) Odpowiedzi: 7 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń