Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone pomidory są bardzo popularne na Ukrainie. Do kiszenia powinniśmy wybrać twarde i zdrowe pomidory, najlepiej nadają się pomidory lima.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 93278
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1881
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5700
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5680
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 93278
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1881
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5700
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5680
Składniki
Do 3 litrowego słoja włożyć umyte pomidory, dodać chrzan, czosnek ( nie obierany, pokrojona w plastry główka ), koper i gorczycę. Zagotować 1,5 litra wody z solą i trochę przestudzić. Zalać nią pomidory. Słój przykryć gazą i odstawić na kilka dni codziennie doglądając czy zakończył się proces kiszenia. Po zakończonym procesie kiszenia przekładamy pomidory, koper, chrzan, gorczycę i czosnek do mniejszych słoiczków (0,5 litra). Czekamy aż woda z kiszenia się ostoi i stanie się klarowniejsza. Powoli zlewamy ją do garnczka i dolewamy troszkę wody by wystarczyło na zalanie słoików. Doprowadzamy do wrzenia i zalewamy gorącą zalewą słoiki. Zakręcamy i odwracamy dnem do góry. Po ostudzeniu wynosimy do piwnicy. Pomidory kiszone podajemy jako przystawka do mięsa lub można gotować z nich zupę tak jak z ogórków kiszonych. Smacznego!!!