Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone pomidory są bardzo popularne na Ukrainie. Do kiszenia powinniśmy wybrać twarde i zdrowe pomidory, najlepiej nadają się pomidory lima.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4421
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34296
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2013
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113700
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4421
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34296
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2013
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113700
Składniki
Do 3 litrowego słoja włożyć umyte pomidory, dodać chrzan, czosnek ( nie obierany, pokrojona w plastry główka ), koper i gorczycę. Zagotować 1,5 litra wody z solą i trochę przestudzić. Zalać nią pomidory. Słój przykryć gazą i odstawić na kilka dni codziennie doglądając czy zakończył się proces kiszenia. Po zakończonym procesie kiszenia przekładamy pomidory, koper, chrzan, gorczycę i czosnek do mniejszych słoiczków (0,5 litra). Czekamy aż woda z kiszenia się ostoi i stanie się klarowniejsza. Powoli zlewamy ją do garnczka i dolewamy troszkę wody by wystarczyło na zalanie słoików. Doprowadzamy do wrzenia i zalewamy gorącą zalewą słoiki. Zakręcamy i odwracamy dnem do góry. Po ostudzeniu wynosimy do piwnicy. Pomidory kiszone podajemy jako przystawka do mięsa lub można gotować z nich zupę tak jak z ogórków kiszonych. Smacznego!!!