Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone pomidory są bardzo popularne na Ukrainie. Do kiszenia powinniśmy wybrać twarde i zdrowe pomidory, najlepiej nadają się pomidory lima.
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1278
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 255
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1278
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 255
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Składniki
Do 3 litrowego słoja włożyć umyte pomidory, dodać chrzan, czosnek ( nie obierany, pokrojona w plastry główka ), koper i gorczycę. Zagotować 1,5 litra wody z solą i trochę przestudzić. Zalać nią pomidory. Słój przykryć gazą i odstawić na kilka dni codziennie doglądając czy zakończył się proces kiszenia. Po zakończonym procesie kiszenia przekładamy pomidory, koper, chrzan, gorczycę i czosnek do mniejszych słoiczków (0,5 litra). Czekamy aż woda z kiszenia się ostoi i stanie się klarowniejsza. Powoli zlewamy ją do garnczka i dolewamy troszkę wody by wystarczyło na zalanie słoików. Doprowadzamy do wrzenia i zalewamy gorącą zalewą słoiki. Zakręcamy i odwracamy dnem do góry. Po ostudzeniu wynosimy do piwnicy. Pomidory kiszone podajemy jako przystawka do mięsa lub można gotować z nich zupę tak jak z ogórków kiszonych. Smacznego!!!