Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na konfitury wiśniowe Kaliny poznałam już pod koniec ubiegłego wieku za pośrednictwem Ewy Wiśniewskiej. Pani Ewa jest aktorką znaną z wielu filmów i seriali, a w prywatnym życiu była znajomą legendarnej Kaliny Jędrusik. I właśnie od Kaliny Jędrusik, która w kuchni nie miała sobie równych, nauczyła się robić konfitury. Ewa Wiśniewska przyrządza je z rozmaitych owoców, ja natomiast wykorzystuję sposób Kaliny Jędrusik do przygotowania wspaniałych konfitur z wiśni. Ten sposób poznałam ponad 20 lat temu, więc i konfitury wiśniowe Kaliny przygotowywałam wielokrotnie. One są pyszne, a przepis sprawdzony. I tu jeszcze jedna ważna uwaga – to jest jeden z niewielu zamieszczonych na blogu przepisów, w którym używam octu spirytusowego 10% ze sklepu, czyli takiego zwykłego octu. A to dlatego, że nijak nie umiem tego przeliczyć na mój domowy ocet.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22691
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15049
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4803
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45094
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 687
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22691
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15049
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4803
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45094
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 687
Składniki
Cukier wraz z wodą i 50 ml octu doprowadź do wrzenia. Do syropu dodaj jeszcze trochę octu tak, by syrop uzyskał lekko ostry smak. Tylko próbuj ostrożnie, żeby się nie poparzyć!
Gotuj syrop do nitki (tutaj na blogu wyjaśniałam, co to znaczy), ma osiągnąć temperaturę około 120 stopni Celsjusza.
Do wrzącego syropu włóż wypestkowane wiśnie i gotuj przez pół godziny na małym ogniu. Nie mieszaj łyżką, a jedynie przez potrząsanie rondlem. Odstaw do ostudzenia.
Następnego dnia znów doprowadź wiśnie do wrzenia i od tej chwili gotuj przez 5 minut. Odstaw, aż całkowicie ostygną.
Czynności te powtarzaj jeszcze sześć razy, w tym czasie wiśnie powinny stać się szkliste.
Po ostatnim zagotowaniu wrzące konfitury przełóż do wyparzonych słoików, od razu zakręcaj, postaw dnem do góry i pozostaw tak aż do całkowitego wystudzenia.
W prawidłowo usmażonej tradycyjnej konfiturze powinny znajdować się całe owoce. To dlatego mieszamy poprzez potrząsanie garnkiem, a nie dłubiemy łyżką w rondlu. To jest podstawowa wiedza, którą po prostu musisz mieć, jeśli chcesz przygotować wspaniałe konfitury.