Do góry

Przetwory Przepis na:

Kurki w zalewie octowej

Kurki w zalewie octowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7132

Dodano:

Odsłon: 5432

Tradycyjne przepisy niekiedy są najlepsze ! A kiedy tylko pojawią się kurki czas je do słoiczka żeby rozpieszczały nasze żołądki zimą.

Składniki

  • 1 kg kurek
  • 3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki octu
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 5-6 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cebulka
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurki w zalewie octowej

Przygotowanie

  1. Do rondelka wlewamy wodę dodajemy ocet, sól, cukier, ziele angielskie, gorczycę, liście laurowe oraz pokrojoną w talarki cebulę. Wszystko razem zagotowujemy i czekamy aż zalewa trochę przestygnie.

  2. W tym czasie oczyszczamy kurki przekładamy do garnka zalewamy gorącą wodą i gotujemy 4 minuty, odcedzamy i czekamy aż lekko przestygną.

  3. Kurki przekładamy do słoiczków a następnie zalewamy do wysokości zalewą octową. Na blaszkę z piekarnika nalewamy wodę, ustawiamy słoiczki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 120 stopni na 30 minut. Następnie na ścierce układamy słoiczki do góry nogami aż do przestygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 września 2017 Do obiadu idealne, ale czasem też same są zjadane ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń