Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marchew zarówno świeża jak i konserwowa jest źródłem witaminy A, C, K i B oraz potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Jej właściwości wspierają układ odpornościowy i wzrok, a zawartość błonnika wspomaga trawienie i reguluje poziom cholesterolu.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19286
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13053
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1705
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232153
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19286
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13053
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1705
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232153
Składniki
Marchew umyć, obrać, jeszcze raz wypłukać w zimnej wodzie i pokroić w kostkę. W jednym rondlu zagotować 1 litr wody i wsypać 1 łyżkę soli. Wymieszać i odstawić. W drugim rondlu zagotować osoloną wodę i wsypać do rondla pokrojoną marchew. Pamiętać aby wody było powyżej poziomu marchewki. Ugotować aldente, odcedzić i przygotować słoiki. Do każdego słoika wsypać po 1/3 łyżeczki cukru, wsypać marchew do 3/4 wysokości słoika i zalać przygotowaną zalewą. Wytrzeć brzegi słoika i wieczko papierowym ręcznikiem i zakręcić słoiki. W zależności ile będzie marchwi i słoików. ilość zalewy może trzeba będzie dorobić ponownie. Pasteryzować pierwszy dzień 40 min od zagotowania, drugi dzień 40 min od zagotowania