Do góry

Przetwory Przepis na:

Marynowana papryka bez skórki

Marynowana papryka bez skórki

Autor:

Przepisów i artykułów: 921 Ocena: 18718

Dodano:

Odsłon: 1450

Nikt nie lubi skórki w marynowanej papryce, staje się twarda i odchodzi od miąższu.

Składniki

  • Papryka czerwona u mnie 2 kg
  • Gorczyca 1 łyżka
  • Cebula , czosnek 5 ząbków
  • Ziele angielskie 10 szt
  • Liść laurowy 10 szt
  • Chili opcjonalnie lub czarny pieprz 10 ziarenek
  • zalewa z octem spirytusowym 1 l wody plus 0,25 l octu
  • u mnie z octem białym winnym 1l wody plus 330 l octu winnego
  • Cukier 1 łyżka
  • Sól 1- 2 łyżeczki
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Marynowana papryka bez skórki

Przygotowanie

  1. Papryki upiekłam w piekarniku do sczernienia skórki, około 200C.
    Przełożyłam je do woreczka foliowego żeby się zaparowały.
    Ostudzone obrałam ze skórki.

  2. Ułożyłam je dosyć luźno w słoikach.

  3. Ilość zalewy oblicza się na podstawie sumy objętości słoików podzielonej na dwa.
    Zagotowałam wodę z dodatkami. Miałam małe cebulki, czosnki pokroiłam na plasterki. Podgotowałam 5 minut. Wyłączyłam ogień i dodałam ocet. Zalałam słoiki i dodatki rozłożyłam równomiernie do papryk. Słoiki zakręciłam.

    Wstawiłam je na ściereczce do garnka. Wody nalałam do wysokości zawartości.
    Pasteryzowałam 20 minut od zagotowania się wody.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń