Do góry

Przetwory Przepis na:

Marynowane zielone szparagi

Marynowane zielone szparagi

Autor:

Przepisów i artykułów: 332 Ocena: 2067

Dodano:

Odsłon: 179

Surowe zielone szparagi marynuję w zalewie z octu winnego i oleju rzepakowego. W ten sposób otrzymuję pyszną i chrupiącą przekąskę lub dodatek do obiadu. Dzięki użyciu octu winnego, nie spirytusowego marynata jest delikatna bez ostrego drażniącego smaku i zapachu.

Składniki

  • 500 g zielonych szparagów
  • 200 g mini kolorowych słodkich papryczek
  • mała czerwona cebula
  • do każdego słoika:
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • kilka ziarenek kolorowego pieprzu
  • kilka ziarenek kozieradki
  • kilka ziarenek gorczycy
  • łyżeczka oregano
  • ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • plasterek imbiru
  • zalewa:
  • 1 szklanka octu z białego wina lub jabłkowego
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soli
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Marynowane zielone szparagi

Przygotowanie

  1. Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów. Szparagi przycinamy by zmieściły się do słoików.
    Do każdego słoika wkładamy przyprawy.
    Szparagi układamy pionowo, dodajemy po kawałku kolorowej papryki i plasterku cebuli.
    Składniki zalewy mieszamy ze sobą. Zalewamy warzywa. Warzywa powinny być całkowicie pokryte zalewą. Słoiki zakręcamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 3-4 dni. Po tym czasie szparagi są gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń