Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26166
Dodano: 12.07.2017
Odsłon: 23194
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Świeże ogórki myjemy i moczymy w zimnej wodzie przez około 2-3 godziny.
Ogórki układamy w butli 5 litrowej na przemian, warstwa ogórków parę łodyg kopru, parę plasterków chrzanu i czosnek (ja kroję w plastry całą główkę czosnku).
W miseczce rozpuszczam sól w zimnej wodzie (kranówce), próbuję smak i zalewam ogórki. Zakręcamy butlę i wynosimy do piwnicy. Co miesiąc możemy wypuścić gaz z butli.
Po dwóch miesiącach butlę z ogórkami przynosimy do mieszkania, zlewamy sok z kiszonych ogórków do pojemnika i nadcinamy górę butelki. Wyjmujemy całą zawartość do miski. Ogórki przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików, zalewamy słoiki odstałym sokiem z ogórków.Słoiki zakręcamy i wynosimy ponownie do piwnicy. Ogórki wychodzą bardzo smaczne i twarde.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

GREGORHSPEED 13 lipca 2017Zgłoś do usunięcia
MMM Pycha <3 Moja koleżanka trzyma je w studni w zimnej wodzie. Są mega! <3 Smaczne <3 Mniam <33 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 12 lipca 2017Zgłoś do usunięcia
Też takie robię i są zawsze pyszne,ale nigdy nie moczę ogórków.Czemu to ma służyć? Odpowiedzi: 2 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz