Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mimo że niektórzy uważają że kiszenie ogórków w butelkach po wodzie jest nie zdrowe bo to plastik, jest trochę przesadzone. W butli ogóreczki kiszą się tylko 2 miesiące i przekładane są do słoików które zalewamy odstałym sokiem z kiszenia ogórków. Ogóreczki są twarde i smaczne, musimy tylko zaopatrzyć się w małe korniszony. Poniższy przepis jest na jedną 5 litrową butlę.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5631
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 939
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 242
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 29567
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 77
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5631
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 939
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 242
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 29567
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 77
Składniki
Świeże ogórki myjemy i moczymy w zimnej wodzie przez około 2-3 godziny.
Ogórki układamy w butli 5 litrowej na przemian, warstwa ogórków parę łodyg kopru, parę plasterków chrzanu i czosnek (ja kroję w plastry całą główkę czosnku).
W miseczce rozpuszczam sól w zimnej wodzie (kranówce), próbuję smak i zalewam ogórki. Zakręcamy butlę i wynosimy do piwnicy. Co miesiąc możemy wypuścić gaz z butli.
Po dwóch miesiącach butlę z ogórkami przynosimy do mieszkania, zlewamy sok z kiszonych ogórków do pojemnika i nadcinamy górę butelki. Wyjmujemy całą zawartość do miski. Ogórki przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików, zalewamy słoiki odstałym sokiem z ogórków.Słoiki zakręcamy i wynosimy ponownie do piwnicy. Ogórki wychodzą bardzo smaczne i twarde.