Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mimo że niektórzy uważają że kiszenie ogórków w butelkach po wodzie jest nie zdrowe bo to plastik, jest trochę przesadzone. W butli ogóreczki kiszą się tylko 2 miesiące i przekładane są do słoików które zalewamy odstałym sokiem z kiszenia ogórków. Ogóreczki są twarde i smaczne, musimy tylko zaopatrzyć się w małe korniszony. Poniższy przepis jest na jedną 5 litrową butlę.
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 256
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 256
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Składniki
Świeże ogórki myjemy i moczymy w zimnej wodzie przez około 2-3 godziny.
Ogórki układamy w butli 5 litrowej na przemian, warstwa ogórków parę łodyg kopru, parę plasterków chrzanu i czosnek (ja kroję w plastry całą główkę czosnku).
W miseczce rozpuszczam sól w zimnej wodzie (kranówce), próbuję smak i zalewam ogórki. Zakręcamy butlę i wynosimy do piwnicy. Co miesiąc możemy wypuścić gaz z butli.
Po dwóch miesiącach butlę z ogórkami przynosimy do mieszkania, zlewamy sok z kiszonych ogórków do pojemnika i nadcinamy górę butelki. Wyjmujemy całą zawartość do miski. Ogórki przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików, zalewamy słoiki odstałym sokiem z ogórków.Słoiki zakręcamy i wynosimy ponownie do piwnicy. Ogórki wychodzą bardzo smaczne i twarde.