Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na przygotowywanie różnego rodzaju kiszonek, musów, sałatek i przecierów na zimę trwa na dobre, więc dorzucam dziś sprawdzony przepis na ogórki kiszone. To, co jest istotne, to stosunek soli kamiennej do wody oraz świeże liście czarnej porzeczki i wiśni (alternatywnie). Cała reszta standardowo, jak w każdym znanym przepisie: gałązki kopru, korzeń chrzanu i ząbki czosnku. Nie podaję konkretnych ilości, wszystko zależy od tego, ile macie ogórków i reszty składników. Jak byście tego nie zestawili, na pewno będzie pysznie.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37358
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37358
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Składniki
Ogórki (najlepiej małe i nie przerośnięte) wypłukać, gałązki kopru pociąć na kilkucentymetrowe odcinki, czosnek obrać i podzielić na ząbki, chrzan obrać i pokroić na dwu - trzy centymetrowe kawałki. W słoikach o pojemności 0,9 litra układać na dnie gałązki kopru, 2 - 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, po dwa listki czarnej porzeczki lub wiśni, następnie pionowo i ciasno jedną warstwę ogórków. Ponownie odrobinę kopru, ogórki (już w pozycji poziomej) w ilości takiej, która umożliwi położenie na szczycie gałązki kopru, ząbka czosnku i chrzanu. Wodę (jeśli macie smaczną kranówkę, to nieprzegotowaną, jeśli nie - przegotowaną i ostudzoną) połączyć z solą kamienną w proporcji 1 bardzo czubata łyżka na 1 litr wody i zalać każdy słoik pod gwint. Zamknąć szczelnie i odstawić w ciemne, przewiewne miejsce do kiszenia. Potem pozostaje już tylko cieszyć się ich smakiem w zimie. Na pewno zauważycie różnicę w smaku w zależności od użytych listków owocowych. Dla tych, którzy lubią eksperymenty, polecam dokładanie liści dębu. Smacznego.