Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki kiszone z listkami czarnej porzeczki i wiśni

Ogórki kiszone z listkami czarnej porzeczki i wiśni

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2630

Dodano:

Odsłon: 2043

Sezon na przygotowywanie różnego rodzaju kiszonek, musów, sałatek i przecierów na zimę trwa na dobre, więc dorzucam dziś sprawdzony przepis na ogórki kiszone. To, co jest istotne, to stosunek soli kamiennej do wody oraz świeże liście czarnej porzeczki i wiśni (alternatywnie). Cała reszta standardowo, jak w każdym znanym przepisie: gałązki kopru, korzeń chrzanu i ząbki czosnku. Nie podaję konkretnych ilości, wszystko zależy od tego, ile macie ogórków i reszty składników. Jak byście tego nie zestawili, na pewno będzie pysznie.

Składniki

  • ogórki gruntowe, najlepiej Polon, Borus lub Julian
  • gałązki kopru z koszyczkami
  • czosnek polski
  • korzeń chrzanu
  • sól kamienna niejodowana
  • listki czarnej porzeczki i wiśni
  • woda
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogórki (najlepiej małe i nie przerośnięte) wypłukać, gałązki kopru pociąć na kilkucentymetrowe odcinki, czosnek obrać i podzielić na ząbki, chrzan obrać i pokroić na dwu - trzy centymetrowe kawałki.
    W słoikach o pojemności 0,9 litra układać na dnie gałązki kopru, 2 - 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, po dwa listki czarnej porzeczki lub wiśni, następnie pionowo i ciasno jedną warstwę ogórków. Ponownie odrobinę kopru, ogórki (już w pozycji poziomej) w ilości takiej, która umożliwi położenie na szczycie gałązki kopru, ząbka czosnku i chrzanu.
    Wodę (jeśli macie smaczną kranówkę, to nieprzegotowaną, jeśli nie - przegotowaną i ostudzoną) połączyć z solą kamienną w proporcji 1 bardzo czubata łyżka na 1 litr wody i zalać każdy słoik pod gwint. Zamknąć szczelnie i odstawić w ciemne, przewiewne miejsce do kiszenia.
    Potem pozostaje już tylko cieszyć się ich smakiem w zimie.
    Na pewno zauważycie różnicę w smaku w zależności od użytych listków owocowych. Dla tych, którzy lubią eksperymenty, polecam dokładanie liści dębu.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 13 sierpnia Ogórki jak dawniej. W moim domu rodzinnym do kiszonych ogórków dodawaliśmy jeszcze liście winogrona. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń