Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na przygotowywanie różnego rodzaju kiszonek, musów, sałatek i przecierów na zimę trwa na dobre, więc dorzucam dziś sprawdzony przepis na ogórki kiszone. To, co jest istotne, to stosunek soli kamiennej do wody oraz świeże liście czarnej porzeczki i wiśni (alternatywnie). Cała reszta standardowo, jak w każdym znanym przepisie: gałązki kopru, korzeń chrzanu i ząbki czosnku. Nie podaję konkretnych ilości, wszystko zależy od tego, ile macie ogórków i reszty składników. Jak byście tego nie zestawili, na pewno będzie pysznie.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 947
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4197
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 371
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 834
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3694
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 756
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 947
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4197
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 371
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 834
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3694
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 756
Składniki
Ogórki (najlepiej małe i nie przerośnięte) wypłukać, gałązki kopru pociąć na kilkucentymetrowe odcinki, czosnek obrać i podzielić na ząbki, chrzan obrać i pokroić na dwu - trzy centymetrowe kawałki. W słoikach o pojemności 0,9 litra układać na dnie gałązki kopru, 2 - 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, po dwa listki czarnej porzeczki lub wiśni, następnie pionowo i ciasno jedną warstwę ogórków. Ponownie odrobinę kopru, ogórki (już w pozycji poziomej) w ilości takiej, która umożliwi położenie na szczycie gałązki kopru, ząbka czosnku i chrzanu. Wodę (jeśli macie smaczną kranówkę, to nieprzegotowaną, jeśli nie - przegotowaną i ostudzoną) połączyć z solą kamienną w proporcji 1 bardzo czubata łyżka na 1 litr wody i zalać każdy słoik pod gwint. Zamknąć szczelnie i odstawić w ciemne, przewiewne miejsce do kiszenia. Potem pozostaje już tylko cieszyć się ich smakiem w zimie. Na pewno zauważycie różnicę w smaku w zależności od użytych listków owocowych. Dla tych, którzy lubią eksperymenty, polecam dokładanie liści dębu. Smacznego.