Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do smalcu z boczkiem, cebulą i jabłkiem pysznie smakują ogórki małosolne. To moja wersja.
Słój o pojemności 2 litry. Naczynie o pojemności min. 2 litry do przygotowania zalewy. Łyżka do mieszania. Obierak do warzyw, nóż.
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 943
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1558
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1825
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9112
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 943
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1558
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1825
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9112
Składniki
Ogórki, koper, liście chrzanu i gałązki estragonu myjemy. Ząbki czosnku obieramy, korzeń chrzanu myjemy dokładnie, obieramy i kroimy na odpowiednie kawałki.
Słój i zakrętkę myjemy, wyparzamy wrzątkiem i osuszamy.
Do słoja na dno wkładamy jedną trzecią przygotowanych dodatków, potem układamy pionowo połowę ogórków, dodajemy kolejną część dodatków i układamy pozostałe ogórki. Na wierzchu układamy resztę dodatków. Wszystko zalewamy gorącą zalewą.
Słój zakrecamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po dwóch dniach można już próbować ogórki. Wspaniale smakują na domowym chlebku posmarowanym domowym smalcem. Smacznego!
Gdy ogórki osiągną ulubiony smak, można przełożyć słój w zimne miejsce, aby zatrzymać proces kiszenia.