Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do smalcu z boczkiem, cebulą i jabłkiem pysznie smakują ogórki małosolne. To moja wersja.
Słój o pojemności 2 litry. Naczynie o pojemności min. 2 litry do przygotowania zalewy. Łyżka do mieszania. Obierak do warzyw, nóż.
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 69
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 145
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 407
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 258
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 69
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 145
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 407
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 258
Składniki
Ogórki, koper, liście chrzanu i gałązki estragonu myjemy. Ząbki czosnku obieramy, korzeń chrzanu myjemy dokładnie, obieramy i kroimy na odpowiednie kawałki.
Słój i zakrętkę myjemy, wyparzamy wrzątkiem i osuszamy.
Do słoja na dno wkładamy jedną trzecią przygotowanych dodatków, potem układamy pionowo połowę ogórków, dodajemy kolejną część dodatków i układamy pozostałe ogórki. Na wierzchu układamy resztę dodatków. Wszystko zalewamy gorącą zalewą.
Słój zakrecamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po dwóch dniach można już próbować ogórki. Wspaniale smakują na domowym chlebku posmarowanym domowym smalcem. Smacznego!
Gdy ogórki osiągną ulubiony smak, można przełożyć słój w zimne miejsce, aby zatrzymać proces kiszenia.