Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki małosolne - domowe

Ogórki małosolne - domowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6815

Dodano:

Odsłon: 11119

Pyszne małosolne ogórki wg. receptury mojej mamy.

Składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • zestaw do kiszenia ogórków: chrzan ok. 4 cm, koper, czosnek 3 ząbki
  • 1 litr wody
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej
  • 2 słoiki pół litrowe
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki małosolne - domowe

Przygotowanie

  1. Ogórki dokładnie myjemy i na godzinę wkładamy do zimnej wody. Po tym czasie odcinamy końcówki. W litrze wody gorącej wody rozpuszczamy sól.

  2. Czosnek obieramy, chrzan kroimy na mniejsze kawałki możemy też zetrzeć go na tarce. Na dnie słoika układamy koper, chrzan oraz pokrojony czosnek. układamy część ogórków, następnie dokładamy koper, chrzan i czosnek oraz ogórki do wysokości słoika układamy ciasno. Zalewamy przygotowanym roztworem z solą.

    Gotowe ogórki otwieramy w zależności od preferencji niektórzy lubią je już po jednym dniu inni po troszkę dłuższym czasie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 31 maja 2017 uwielbiam dziś zakiszone ,jutro konsumować,pychoty:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń